Kåseberga: Alternativ vid ostlig vind

Att vi fick två fantastiska flygdagar i Åre, enligt Lars på Skysport kanske de två bästa dagarna under säsongen, hindrade inte de mest entusiastiska att titta framåt mot resan till Kåseberga, Sveriges bästa hang. De parawaitingvana störs inte när det blåser ostligt i Kåseberga. De tar en sovmorgon eller gör utflykter på Österlen. De mer ivriga beger sig till Ravlunda, 45 minuter med bil, för att begrunda Ravlundaeffekten. Fenomenet där det blåser ute till havs men där vinden av någon outgrundlig anledning inte når in till kusten. Nedan några snillen som den 21 juli 2016 försöker förstå vad som pågår.

Men det finns fler alternativ. Om vi vänder blicken söderut. Mot Danmark. På ön Mön, som ligger strax söder om Själland, finns ett dramatiskt hang. Vita kalkstensklippor reser sig högt över ett hav som färgas smaragdgrönt av solen. Högsta punkten är 143 meter och hanget är nästan 7 km långt. Delar av hangets kant är täckt med broccoliliknande bokskog och stranden har en rand av mörk flinta. Hanget ger ett exotiskt intryck.

Fin film

Hanget är svårare än Kåseberga. Få start- och landningsplatser. Inte så mjukt. Helst vill man undvika att landa på stranden eftersom det endast finns fyra trappor som leder upp *) och det är en lång promenad till en startplats. På några ställen utefter hanget finns träd som kan skapa turbulens. Men när vinden är ostlig (från ostnordost till sydost) och av rätt styrka flyger man högt och länge. Är det någon som har flugit på detta hang och som vet vad man bör tänka på? Vore roligt om vi kan få ihop en grupp som vill flyga här. Möns Klint är ett utmärkt alternativ till parawaiting i Kåseberga vid ostlig vind. Lite mer att läsa här, http://www.danmarkguiden.se/mon.php

Möns Klint ligger ca 24 mil från Kåseberga. En resa på 2 timmar och 40 minuter över Öresundsbron och den vackra Dronning Alexandrines Bro genom danskt kulturlandskap.

Öresundsbron är avgiftsbelagd. Ett Bropass kostar 380 kr/år, en t.o.r.resa kostar 410, totalt 790 kr för första resan. Andra resan med ett Bropass kostar 410 kr t.o.r. En vanlig enkelbiljett 460 kr, t.o.r. 920 kr. Om du är intresserad att flyga här, skriv gärna en kommentar, så kan vi hjälpas åt att söka information om hanget och hitta piloter som kan hjälpa oss upptäcka detta speciella hang.

 

*) Den högsta trappan har 497 trappsteg. Det motsvarar 27 våningar. Empire State Building har 86 våningar och 1576 trappsteg. Snabbaste tid upp i Empire State Building är 9 minuter och 33 sekunder. Men det är utan skärm på ryggen.  

 

 

 

 

 

 

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.