Introduktion till flygställen

Flygställen ramlar inte ned från himlen. Någon måste leta rätt på dem. Och när ett flygställe väl har upptäckts, måste man bestämma sig för om det är ett ställe som passar ens färdigheter, eller om det ens är roligt. I Stockholm trodde vi att allt var utforskat, ändå upptäcktes ett nytt hang för bara ett par år sedan. Det här är en guide till hur du som är ny skärmflygare hittar dina flygställen.

Nyckeln till bra flygning är för det första att lära sig var flygställena ligger. För det andra måste man ta reda på vilka flygställen som lämpar sig för den nivå man befinner sig på som pilot. För det tredje ska man kunna läsa vädret så man vet när det funkar på de olika ställena, eller ha en erfaren kompis som man litar på kan bedöma vädret. För det fjärde måste man göra upp med sitt motstånd mot att resa. Det händer att man har otur med vädret och blir sittande på marken, men om man aldrig orkar göra resan får man heller aldrig flyga. Fråga erfarna piloter – de mest episka flygen de gjort har ibland föregåtts av resor på ganska osäkra meteorologiska grunder. Ta alltid med en god bok och en plunta cognac. Det håller det dåliga vädret borta.

På de här sidorna hittar du en beskrivning av de mest populära flygställena i stockholmstrakten, och en introduktion till några av de mest kända flygställena i Sverige. Nedan följer en generell introduktion.

Regel A: Besök alltid nya flygställen tillsammans med någon som varit där förrut. Så slipper du råka ut för obehagliga överrskningar, och slå dig i onödan.

Man kan grovt dela upp flygställena i fyra typer:

  • Vinschfält
  • Backglidningsbackar
  • Hang
  • Berg

Vinschfälten möjliggör start med vinsch och losskoppling på 300–600 meters höjd. Det finns fyra–fem stycken inom en timmes bilresa från Stockholm. Våra klubbfält Härkeberga och Barkarby, reservfältet Vängsö, samt Stockholms Skärmflygskolas Tvetaberg, och Cirrus Tärna är de mest kända. Ett fint ställe på längre avstånd är Orsa, ett fantastiskt ställe där flera svenska rekord satts.

Man skiljer ofta på vinter- och sommarfält. Vinterfälten behöver inte mer luftrum än urkopplingshöjden, vilket är fallet under Stockholm TMA där vi får flyga upp till 600 meter. Sommarfälten däremot bör ligga så att maximal höjd kan nås, helst rakt över fältet. Det är på våren och sommaren som termiken är som starkast, och ju högre man kan följa termikblåsorna upp, desto lättare är det att hitta nästa blåsa och göra långa distansflyg. En komplicerande faktor kan vara att regn och tjällossning gör fälten oanvändbara under delar av året.

Backglidningsbackar finns det ett tiotal runtom i Stockholm, i de flesta vindriktningar utom rak syd. De flesta skidbackar duger, om det inte finns alltför mycket belysningsstolpar och liftvajrar. Det är i småbackarna du tränar upp din förmåga som bergspilot. Det är inte utan orsak som stockholmspiloter har rykte om sig att starta bra. Det beror på att vi har många bra backar runt stan, och att vi använder dem. Johannelund i Hässelby, Granholmstoppen i Tensta, och Ekholmsnäs på Lidingö tillhör de populäraste, och funkar i västlig, nordlig respektive ostlig vind. Du hittar mer information om backglidningsbackarna på stockholmssidan.

Hangen runt Stockholm är riktigt bra, men funkar bäst på vintern när isen ligger. Det finns fem–tio stycken relativt avancerade hang i stockholmsområdet. Rangsta, Klövberget och Korpberget är klassiker bland stockholmspiloterna. På några timmars avstånd finns inlandets bästa hang vid Vättern. Gränna funkar vid NV-vind, och Rosenlundsbankarna (Elmia), Jönköping, vid nordlig vind.
OBS: Hangen runt Stockholm är i regel ganska avancerade. Det är ofta fråga om stupstart från höga klippor. Du ska inte flyga från dessa hang på egen hand om du har behörighet under Pilot 2. Risken för olyckor är stor om man inte vet vad man pysslar med. Därför ska du passa på när klubben gör utflykter till de här ställena. Vi instruerar och hjälper dig att göra säkra starter om vi bedömer dig som lämplig. Förutsättningen är att du har bra markkontroll. Träna mycket i backglidningsbackarna! Läs på om hangflygning i "Lär dig flyga skärm"!

Berg finns det on om i stockholmsområdet. Närmaste riktiga berg är Gesunda nära Mora. Branäs i Värmland, Åre, Sälen och Kittelfjäll andra berg värda besök.