Fenix Skärmflygklubb bildades 1997 av ett gäng piloter som tyckte det var alldeles för dålig fart på flygningen i Stockholm. Klubbarna ordnade aldrig aktiviteter för oss som var färska. De äldre piloterna flög aldrig, utan satt bara och drack bärs. Vi bildade Fenix, och sedan dess har inget varit sig likt.

Vi är en av landets allra största klubbar. Vi har flest aktiviteter och flest och bäst utbildade funktionärer. Vi är kommersiellt obundna, med en egen utbildningsverksamhet. Fenix är den enda klubben som har ett vinschfält igång även under vinterhalvåret. Varje helg året runt planerar våra fältteam flygaktiviteter, och står redo på ett flygställe om inte en mindre naturkatastrof inträffar. Vi stänger aldrig! Vi satsar också starkt på säkerhet, och är ensamma om att ha en komplett driftmanual som även inkluderar en säkerhetspolicy vars utgångspunkt är en nollvision – allvarliga olyckor är inte acceptabla.

Bäst för nybörjare

Det som gör Fenix speciell är att klubben gör allt för att passa även nyblivna piloter. Vi minns hur det var när vi själva var "färskingar". Flera flygskolor rekommenderar oss just för att de vet att vi tar väl hand om nya medlemmar. Det finns klubbar som säger till dig som är ny att "du kan väl flyga med dom och dom instruktörerna på deras fält första tiden". Inte vi. Vi sätter en stolthet i att ta emot dig som är ny, och ge dig coachning under lugna, sköna och trygga flyg när du fortsätter att utveckla det du lärt dig på grundkursen. Våra funktionärer är i tjänst både sommar och vinter, och elever är alltid välkomna.

Vi är en klubb som har hunnit få gott rykte runtom i landet. Dels för att vi är aktiva med att utveckla sporten på olika sätt (till exempel med vårt säkerhetsarbete och att vi jobbar för att få fler tjejer att flyga). Och dels för att vi är glada och trevliga när vi reser runt i landet. Vi känner folk, och är alltid välkomna. Du blir alltid välkommen när du är en av oss. Vi har också blivit en av de allra främsta tävlingsklubbarna. Fenixpiloter har vunnit och placerat sig både i Sverige Cup, SM och internationellt de senaste åren.

Vi är relativt unga de flesta av oss, och även de äldre piloterna är unga i sinnet. Det här är så långt från en "gubb-klubb" eller en klubb för inbördes beundran man kan komma! Vi har kul ihop och är sociala. Vi är framåt och busiga. Samtidigt vet vi vad vi pysslar med. Läs vår säkerhetspolicy så får du veta mer.

Var och hur flyger vi?

Skärmflygklubbar som inte har höga berg i närheten brukar ha ett "hemmafält" där man har sin vinsch. Under vintern flyger vi på Barkarby flygfält (gamla Kgl Svea Flygflottilj F8) som ligger centralt och bra i norra Stockholm. Det är möjligen det enda skärmflygfält i Europa som man kan åka tunnelbana till (Akalla)! På sommaren är vi beredda att åka en bit för att kunna flyga långt utan besvärande höjdrestriktioner. Vi flög under sju år på Malmby-fältet i Strängnäs, men flyttade 2007 till Härkeberga nordost om Enköping. Vi har även tillgång till Vängsö flygfält i Sörmland. Det är ungefär lika långt till fälten från Stockholm – knappt sju mil. Läs mer om flygfälten under Flygställen.

Det finns faktiskt bra berg att flyga på i stockholmsområdet också, men de flesta av dem kräver is för att landningen ska vara säker. Men när du lärt dig hanga finns några ställen som funkar året runt. På vintern har Klövberget i Tyresö blivit vårt "hemmaberg".

Stockholmsbackarna perfekta för grundträningen

En tradition som är stark i Stockholm är att både nya och gamla piloter är ute och flyger på någon av de många skidbackarna och konstgjorda kullarna runt stan. Granholmstoppen på Järvafältet (tack vare Fenix numera kommunal skärmflygbacke), Ekholmsnäsbacken i Lidingö och Johannelundstoppen i Hässelby är några av de fina backar där man kan göra backglidningar och hanga långa stunder när det blåser rätt. Till Granholmstoppen och Johannelund tar du dig med tunnelbana. Att träffas och balansera och hanga en liten stund kan vara en jättetrevlig dag. Att balansera och backglida är dessutom jätteviktigt, det är ungefär som att öva skalor. Den dag man står på en tight start och ska iväg, är det skönt att ha självförtroende och veta vad man pysslar med. Plus att det förebygger skador på både kropp och utrustning. Även erfarna piloter gör alltid backglidningar när de flyger in en ny skärm. Det finns delar av landet där skärmflygarna klagar över bristen på små skidbackar! På så vis är vi faktiskt lyckligt lottade i Stockholm.

Resor

Vi arrangerar flera resor under året, till platser där alla kan flyga. Valborg tillbringar vi i Åre. och två veckor varje sommar hangar vi i Skåne. I september ordnar vi en resa till södra Europa. Vi gör också ibland utflykter till de fina hangen vid Vättern. Kolla under Aktiviteter vad vi har på gång framöver.

Utbildning

Fenix ordnar inga egna grundkurser men har blivit navet för fortbildningen till vinschbehörighet i Stockgholm. På sommaren ordnar våra instruktörer kurser för hangbehörighet och året om kan du uppgradera till P1, P2 m.m. Kontakta våra instruktörer.