Algodonales – Fenix höstresa 2016

Same same but different. Fenix höstresa 2016 går åter till Spanien, men denna gång till Algodonales där Rob och Nicola Mansley på FlySpain tar hand om oss i ett fantastiskt flygområde. Resan lämpar sig för Pilot 1 och uppåt. Allt är bokat, flygbiljetterna är köpta. Nu behöver vi bara din anmälan.

Efter två lyckade höstresor till Hotel California på Costa del Sol kan vi konstatera att södra Spanien "is the shit". Men det är roligt att prova nya ställen. Redan våren 2015 besökte Fenix FlySpain i Aldogonales, och det gav mersmak. Flygställena är lite mer "förlåtande" än runt Almuñcar, och det finns bättre möjligheter till distansflyg. För dig som gillar en säsongsavslutning i senare delen av september är det här resan du inte får missa.

Avresa sker lördag 17 september tidig eftermiddag, och vi tar flyget tillbaka från Malaga lördag 24 september. Det ger oss sex möjliga hela flygdagar. 

Den här resan är lämplig för dig som är lägst Pilot 1 med hang- och termikbehörighet. Flygningen är generellt ganska okomplicerad, men som alltid är det är en bra idé att vara väl förberedd med bra markhantering och hyfsad förmåga att landning på rätt ställe. För er som ryser när ni tänker på landingen i Otívar – runt Algodonales är LZ mycket större. Vi har duktiga guider och instruktörer med oss på flygställena varje dag, och de bjuder gärna på kunskap om flygområdet och om flygning i största allmänhet.

Starterna är stora och välskötta. Det här är starten som används oftast, i riktning mot sydost eller sydväst om man kilar runt hörnet.

Priset för den här resan blir hanterbart. Vi har varit tidigt ute och köpt flygbiljetter med SAS, men prisbilden är konstig på denna populära destination och vi bevakade utvecklingen och lyckades boka om så vi fick ett lägre pris än vad det var från början. För direktflyg bägge vägar betalar du nu 3 600 kronor. Eftersom vi reser med SAS sportavtal ingår två incheckade bagage om vardera 23 kg i priset, och det går att boka av och om om något oförutsett skulle inträffa. För boende och alla transporter betalar vi 500 euro. 

Flygområdet i Algodonales består av några bergsmassiv i närheten (typ halvtimme) av byn Algodonales där vi bor. Därifrån kan man dra på distans i olika riktningar, bland annat mot Ronda några mil åt sydost. Starterna är stora och välskötta, och detsamma gäller landningarna. Ibland finns en ambulerande kiosk på en av landningarna. Ett spännande flygställe på lite längre avstånd är västkusten utanför Sevilla, där vi har två mil andlöst vackert hang till förfogande när vädret i bergen inte lockar.

Vi bor i bekväma dubbelrum i ett hus i byn eller stan eller vad man ska kalla det. Frukost äter man hemma eller nere på torget (fem minuters promenad) och det finns gott om riktigt bra restauranger med humana priser. Vi stannar ofta på after-flight på hemväg från flygningen.

Anmälan gör i två steg. Först betalar du flygbiljetten 3 600 kronor till Fenix plusgiro 92 28 75-0, och meddelar oss på klubbens adress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. De som betalade det högre priset kommer att få återbäring. Om det finns platser kvar blir du då bekräftad som deltagare, om det inte finns frågetecken om din flygerfarenhet räcker. Vi förbehåller oss rätten att avgöra vilka som är lämpliga att följa med på denna resa, för att förebygga olyckstillbud. Men generellt kan man säga att det här flygområdet är ganska snällt vad gäller starter och landningar.

Flygområdet är vackert, även om det förstås är andra färger på hösten – dessa bilder togs vid Fenix-resan i april 2015.

Har man tur väntar en kall Cruzcampo på landningen.

Eller om man fortsätter går det att ta sig till exempel till Ronda eller längre.

In och centrera blåsan rakt över tjurfäktningsarenan.

Det här är en start på andra sidan berget som vetter rakt mot ost. Stor och fin.

En dag då det blåste lite för mycket i Algodonales for vi till västkusten och ett spektakulärt hang.

Några av oss flög närmare två mil längs kusten, i något fall med en sportig promenad någonstans mitt i ingenstans när vinden inte riktigt bar.

Det här är utsikten från vår takterrass, allra första kvällen då ett ordentligt skyfall passerade. Därefter var det fint väder hela veckan.

Vad väntar du på? Anmäl dig nu!

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.