Sommarkollo på Hammars Backar

Österlens MS-Painttävling inte avgjord nu heller! Trots ihärdigt arbete under många veckors tid av inkallade konstexperter (det är därför det tagit sån tid med publiceringen).  Vi måste be medlemmarna rösta i kommentarerna! Fenix svar på Österlens årliga konstrunda blev häpnadsväckande! Sällan har en skärmflygklubb visat sig hysa sådan talang. Eller nåt. Men innan vi kommer till saken ska vi se på hur det såg ut på årets flygkollo.

 

 

 Äntligen framme!

 

Det var färre dagar på sydhanget än vanligt så det gällde att passa på

 

 

 Följaktligen var den mesta flygningen på sydväst

 

Ett gäng flygsugna väntar på att sjöbrisen ska starta. I bakgrunden har det redan börjat lyfta. Foto: Johan Stjernberg

 

 Testivalen sammanföll väldigt lämpligt med våra veckor

 

Som många gånger förr dök Novas Toni Bender upp med ett släp fyllt av skärmar.

Anledningen att han ser så nöjd ut är att han fått ett glas av Mikas förträffliga hemtrampade rosé

 

 Kollots samlade flygkompetens

 

 

 

 Det var ovanligt många oplanerade strandlandingar i år. 

 

Förklaringen ser man här. Jag tror inte vi någonsin upplevt sånt bottenfruset vatten i havet utanför Österlen. Detta gav upphov till en ovanligt skarp inversion som var ca 10m djup. Under den lyfter det inte någonting och man måste vara vaksam på att inte flyga för lågt - när du känner den där kalla pusten i ansiktet är det i regel redan för sent och då är det bara glidtalet som avgör hur många sekunder du har kvar innan du står på stranden. Det här händer såklart för det mesta i medvind men ofta är det bättre att fortsätta i medvind, stalla ner skärmen sista metern och kanske få några skrubbsår på knäna än att riskera att göra den klassiska 180-graders svängen som inte alltid slutar väl.

 

 

 Kvällsmys vid brasan

 Återfallspiloten och odygdspåsen Johan gjorde ibland en del ofog så vi straffade honom hårt men orättvist

 '

Men så till huvudsaken. Östra Skånes Konstnärsgille har ju varje påsk den rikskända Konstrundan. Varför skulle vi vara sämre? Utmaningen var svår: En konsttävling där penslar och palett ersätts med MS Paint (ja, eller nåt liknande då för de som inte datorn med). Syfte: Att utveckla årets deltagares konstnärliga sidor, avhålla dem från att dricka starka drycker och göra allmänt ofog.  Årets tema var "Mitt sommarlov". Vi dyker utan vidare spisning in i bidragen:

 

 Jag tycker Csaba har fångat inversionen på ett fint sätt. Man ser tydligt att han vill illustrera Ravlundaeffekten genom att visa att vinden blåser längs med hanget utan att generera något större lyft. Linorna verkar dock behöva fästas i skärmen, som jag ser det.

 

 

Att Csaba inspirerats av Botticellis ”Venus födelse” är tämligen uppenbart: Zefyros blåser en mild sjöbris in mot kusten samtidigt som Chloris står beredd med en ny B-skärm till nyblivna studenten Venus. Csaba diskas eftersom detta plagiat avslöjades snabbt

 

 

 

Marilus bidrag osar av kreativitet. Skärmarna är av tvålinorskonstruktion och plus för att hon fångat grannens husgavel – symboliken är tung i denna bild; verklighet och dröm blandas samman.

 

 

 

Peters bidrag är fyllt av ett gripande symbolspråk – en ung mans utveckling från att  han  först ligger sömnlös, plågad av demoner, snarkningar och stygga utdunstningar, till en välsignad himlafärd.

 

 

 

 

 Roger illustrerar sin kamp mot den ormande höga sidoförhållandeskärmen som en vuxenkollots sankt Göran mot draken. Eller vad är det för vidunder han bekämpar? Symboliken tätnar.

 

 

 

 

Sen har vi då Stefan, flygkollots van Gogh. En klassisk landskapsmålning han kallar ”Strandbunker i motljus”. Det här är den av försvarsstabens säkerhetsavdelning censurerade versionen, eftersom han av misstag fick med ett skyddsobjekt i den första versionen.

 

 

 

 

För att det inte ska råda några tveksamheter om konstärens brottslighet visar vi här den ocensurerade versionen. Känsliga personer varnas.

 

 

 

 

  För att öka sina chanser lämnade stefan tre sekunder innan tävlingstiden tog slut in ytterligare ett bidrag, en skräckscen från lägenhet 4.  Konstnären ser sig själv som lägenhetens helgon samtidigt som vi ser en person vi kan kalla ”P” antingen bruka narkotikum eller giftmörda en snarkande person, det är upp till betraktaren. Verket är tydligt från konstnärens sjukdomsperiod.

 

 

 

 

 

 Så har vi då Eder Skribents eget bidrag. Jag är väldigt nöjd med resultatet, en minnesbild av en dag på rökerihanget ovanför Ahls. Jag tycker själv att jag vann.

 

 

 

 

Vi ses i Kåseberga 2023!

 

 

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.