Vinschkurs i dimma

barkarby 4410

Vinschkurserna på Barkarby fortsätter, och ibland är det det möjligas konst. En stygg advektionsdimma från Östersjön slog till just när vi rullade ut vinschen på Barkarby på onsdag morgon 9 november. Det såg så bra ut i gryningen, klart och fint. Men när vinden vände drogs en vit gardin ned. Men hellre än att ge upp kortade vi ned linlängden, och gjorde lågdrag med tyget släpande i bomullstaket.

November brukar inte vara någon höjdarmånad för skärmflygning. Men vi försöker ta varje tillfälle, och i andra novemberveckan blev det några dagar med svaga vindar i bra riktning. Enda problemet skulle kunna bli den klassiska strålningsdimman som ibland lägger sig på hösten särskilt när det är högtryck, och som solen ofta inte orkar bränna igenom varför den växer till från dag till dag. På måndagen var det mycket riktigt disigt, men på tisdagen klarnade det upp redan vid lunch och vi räknade med att det skulle bli klart hela onsdagen. Men då kom en helt annan dimma och ställde till det.

När Östersjön är varm på hösten, och det är klara nätter, så blir det väldigt mycket kallare inne över land. Om det då blåser ostliga vindar, kommer varm fuktig lyft in över land och kyls av, med dimma som resultat. Den här dimman kallas advektionsdimma (advektion = horisontell förflyttning).barkarby 4412

Det var lite snopet att se molnbasen falla ned i huvudet på oss, men eftersom laternativet var att åka hem prövade vi att göra långra vinschdrag på begränsad höjd (typ 30 meter) och det blev väldigt lyckat. Fast Bromma skrattade sig fördärvade när vi ringde och ville öppna sektorm. Men eftersom vi rörde oss under varje tänkbar flyghöjd tyckte vi det var OK. Vi frågade oss: finns det en chans på tusen att ambulanshelikoptern skulle komma förbi i trädtoppshöjd? Och så skakade vi på huvudena och körde igång. Till och med fåglarna hade vett att hålla sig på marken denna dag. Uppgift på bilden nedan: hitta skärmflygaren (den i luften alltså)! Det är inte så illa som det ser ut. Vi hade visual från vinschen hela tiden, om någon undrar.

barkarby 4415

Så med rätt inställning kan man få en fin flygdag trots förhinder.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.