Skottdagsflygning i Uttran

Det har blåst kuling i hela Europa i flera veckor. Guldbron ligger inblåst söder om Portugal. Tåg är inställda och samhällen översvämmade. Men plötsligt öppnar sig ett fönster, kort och frestande som en vapenvila på ostfronten. Vinden är svag, risk för solsken. Dags för en riktig klubbaktivitet i Uttran tänker Team 4.

Sydlig vind har varit ett bekymmer för skärmflygarna i Stockholm. Det finns få ställen som lämpar sig för flygning på sydvind. Vi har experimenterat med kamikaze-flyg på Högdalstoppens sydsluttning (med risk att landa i rotor nere vid Nynäshamnsbanan) och våndats över Träkvista-hangets förvandling till bostadsområde (där finns bara en smal backe mot SSO kvar).

Samtidigt har en juvel i söder, Uttrans grustäkt, väntat på att bli tagen i besittning. Grustäkten lades ned för knappt tio år sedan, och några av våra instruktörer och lokala piloter har hittat dit. Men den där riktiga tillströmningen av piloter har inte riktigt kommit igång, mest kanske för att vi inte haft några stora klubbaktiviteter där. Skottdagen 29 februari 2020 blev det ändring på det. Drygt 20 piloter och nånstans strax under hundra flyg i härligt vad man nog skulle kunna kalla vårväder. Snön vräkte ned över stora delar av Stockholm på morgonen, men lugnande besked kom på FB att det var uppehåll och lite solglimtar söderut redan vid niotiden. När vi kom fram var det uppehåll och den snö som fallit torkade snabbt undan.

I Uttran söder om Tumba ligger alltså den nedlagda grustäkten. Här har NCC Ballast skyfflat ut miljoner ton sand genom åren. Utöver grustäkten är Uttran mest känt för sitt tuberkolos-sanatorium, som nu till stora delar är ombyggt till bostäder. Ett bostadsområde växer upp på de höga sandåsarna ovanför sjön och järnvägslinjen, men själva grustäkten är fortfarande oexploaterad.

Uppe på den norra kanten av grustäkten löper rester av en gammal landsväg som grusats och lämpar sig rätt bra som startplats (en besökare hävdade att det är Göta Landsväg, men det klarade inte vår faktakoll för den går längre norrut).

Om man drar upp vingen uppe på vägen och startar med fart kan man få bra lyft ut över den stora grytan som grustäkten utgör. Till vänster ligger en låg tallskog som ger lyft om man lyckas krångla sig in över den. Landningen är gigantisk, och samtidigt en våt dröm för stadsplanerare. Arkitektbyrån Utopia har inte kunnat hålla fingrarna i styr utan ritat en hel stad nere på plattmarken på grustäktens botten som skulle förstöra flygområdet om det blev verklighet.

Efter att ha landat återstår en uppfriskande promenad tillbaka till starten.

I stället för att kravla sig uppför branten precis framför starten, kan man följa en bekväm promenadväg.

Längs den vägen finns en alternativ startplats som är vänd mot SSO som passar bra om det friskar i eller man är nybörjare.

I andra hörnet finns en ännu lägre startplats med mjuk sand både på start och landning. Den är vänd mot syd och SSV och väldigt säker och bra för nybörjare eller piloter som rostar av.

Man landar just nedanför starten, och släntens lutning och profil är väldigt bra för nybörjarflygning.

Nerifrån ser det ut så här. Lilla skolbacken till höger och höga starten uppe strax höger om bildens mitt.

Många glada miner bland de som slutit upp. För dagen också hyfsat ungdomstätt. Fenix låneutrustningar kom till användning.

Fältteam 4 tackar för intresset och stänger flygstället för dagen. Teamet avslutade dagen på det närmsta öppna fik som Eniro kunde skaka fram, och det var caféet på Tumba Bruksmuseum som var väldigt trevligt och rekommenderas. Och som inbjöd till besök av själva muséet också (men det var på väg att stänga så det får bli en annan gång).

Fenix jobbar genom Stockholms Flygsportförbund för att bevara Uttrans grustäkt som en plats för idrott, rekreation och friluftsliv. Som vi förstår det pågår för närvarande inget planarbete för grustäkten, men det finns förslag att bebygga hela området. De småhus som ligger nära grustäktens östra kant ligger i Salems kommun, så området ligger alltså precis vid kommungränsen vilket möjligen kan spela oss i händerna. Ännu så länge finns alltså en chans att marken bevaras inte bara för oss utan för de som flyttat in i de nya bostadsområdena i bägge kommunerna. Vi har träffat Botkyrka kommun och fortsätter att jobba med ärendet genom att även kontakta Salem. 

#uttran #uttranflyg

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.