Fenix i Grekland

Tanken var även att det skulle locka nya medlemmar för en första utlandsresa. Nu blev vi nio piloter varav sex från Fenix samt tre från andra platser. Även en trevlig dam, Inja (uttalas Inga) från Zagreb var med oss hela veckan.
På platsen så var flygskolan Olympic Wings med herr Stelios vår guide för lämpliga dagliga platser.Vi åkte från Skavsta med Ryanair (gick bättre än förväntat) till Thessaloniki, tog lite över tre timmar. Strikt koll att alla vaccinationspapper var korrekta, ansiktsmask på hela tiden.Sedan hämtade vi två väntande hyrbussar och därefter motorvägen (vägtullar) till vårt samhälle Leptokarya och Olympos Hotel.
De röda markeringarna är på ett ungefär våra flygområden.

 


Björn körde ena bussen i båda riktningarna. En påse blandade mynt är bra att ha frame, även att den andra personen fram är kartläsare t.ex. via Google maps. Bra vägar men det kan bli lite trångt inne i samhällena.
 

Framme vid parkeringen, hotellet till höger framtill. Här hade vi normalt avgång kl. 10 efter en första info om dagens väderförhållande. Man fick själv se till att man hade vatten och något ätbart med sig för dagen.Vy från vår balkong, jag delade ett litet dubbelrum med Björn (han hade införskaffat öronproppar) och med lite ommöblering så gick det bra. Skärmsäckarna ställde vi på balkongen. Ett fint och trevligt hotell.Efter någon timmes vila på rummet så blev det dags för det första grekiska restaurangbesöket. Här på Zorba ca fem minuter från hotellet. Ett bra ställe som fick två återbesök av oss. Menyn granskas!

 


Här fick uttrycket “rena grekiskan” en presentation. Snudd på omöjligt att tolka den grekiska texten. Som väl var så fanns det översättning (och bilder). Här fanns det mesta att välja på, sallader, fisk, kött m.m.
Priser (Euro) ex: en grekisk sallad,  med tomater som fick smaklökarna att jubla. 6€ (räcker till två).
Kött och då ofta utsökt grillad lamm 8-10€. Fisk från 10€ till 30€ (baserades på kg priset). Bläckfisk i lite olika former 8-12€. Öl i 0,5 l flaskor 3€ (ljus lager). Vin, husets röda i 0,5 l karaff 5€.
Veckans måltider får från min mun betyget gott till mycket gott. Mat är ju en betydande del på en resa :-)På söndagen när vi möte vår guide Stelios så sa han att det vädermässigt kunde bli en “svår” vecka. Det var starka västliga vindar och även regnskurar. Oavsett det så kan man ändå reka några platser så det är avklarat. Här är stranden som man landar på när man startar från “Little Church”. Ligger när Platamon Castle. Peder ger info om inflygningen som kan variera beroende på vinden. Normalt lätt att landa här.Ca 30 min i bussen från stranden via lite slingriga vägar ligger starten “Little Church”. Ett namn som är lätt att förstå då det ligger en liten kyrka där :-) Stor och bra start, 616 m.ö.h. Man ser lätt riktningen mot LZ, ca 3,4 km dit. Två nödfält finns om höjden ej räcker till för den resan. Bra termik finns framför TO.

 

Dörren var öppen till kyrkan och ett vackert litet rum fanns för beskådan. Små kyrkor/kapell fanns lite här och där på platser som för mig kändes väldigt udda.

Vi åkte vidare genom bergspasset för att reka TO på Kalipefki. Nu blev det även färd på en klassisk smal och skumpig bergsväg till starten. Kalipefki ligger på ca 1235 m.ö.h, SE-SW. Landningen ligger nästan rakt nedanför på ca 1000 m.ö.h. Det blev bara detta rekbesök på denna plats.

Vi tog en sen lunch i byn Kalipefki, långbord utomhus under löven från stora träd. En gemensam beställning på grillad lamm på spett, sallad, tzatziki, rostat bröd, friterad potatis, öl. 15€/st. Mums!


Måndag och fortfarande starka västvindar men Stelios förordar ett besök till Kalavia för rek och ev. flyg.
Efter en timma i bussen så är vi vid LZ. Ett stort fält, ca 615 m.ö.h. Röd pricken i fjärran är TO området, ca 3,2 km dit. Termiska förhållanden vid landningen och vindriktningen kan skifta. Så kolla vindremsan. Saknade en större och tydligare indikator för vindriktningen på fältet. In i bussen och 30 min till TO. Åter en givande bergsväg som bjöd på skällande hundar, kor och getter som inslag.


Nu på Kalivia TO, ca 1228 m.ö.h. En stor och fin start med fler startriktningar. Här syns Stelios som ger oss div. info om platsen (han pratar bra engelska). Peder fyller på med info på svenska.


Längst ut på bergskammen så är det en vidunderlig utsikt över hela området. Röda punkten är LZ.


Vinden brallar fortfarande på ordentligt så då är det PW (ParaWaiting) som gäller vilket Björn o Lucass förstått. Stelios hoppas på att vinden ska minska på eftermiddagen.


Tiden går och ibland kommer det en period med aningen svagare vindar. Här syns start platsen, Peder har lagt ut, Björn sitter och väntar. Peder kommer iväg som normalt rakt ut och lyfter sedan snabbt i en blåsa.
Björn startar i lite hårdare vind som direkt bjuder på en “snabbhiss” rakt upp i det blå. Efter den starten ville ingen packa upp sina grejor. Vi övriga tittade på när de flög omkring över plattlandet. (Se YouTube video på LEK-stugan.)
Sen hemfärd och nu började tidsschemat sätta sig. Halv åtta samling på hotellet för utgång till kvällsmaten.

 
Halv nio startade frukosten vilken var riktigt bra tycker jag. Man fick bara sitta på dukade platser och endast två st. vid en bordsgrupp. Jag orkade inte allt så jag gjorde en dubbelmacka och tog den med mig för dagens behov. Bra och gott vatten i kran som man kunde fyllde sin flaska med (minst 1,5 l).


Nu är jag i luften för första flyget och framöver syns LZ.Tog det lugnt då jag behövde “rosta” av mig efter en lång period med lite flygtid. Skönt att få glida fram över nejden. Termik poppade lite här o där.Här är Inja från Zagreb, en riktigt duktig pilot skulle det visa sig. Hon berättade att hon hållit på i sex år. En kurs kostar ca 1000€ och pågår i 6-12 mån beroende på utvecklingen hos piloten. De lär bara ut framåtstart och det finns bara en licensklass för alla.
När vi höll till i närområdet (stort) så planerade Inja att flyga till kusten! Hur skulle det gå?Vi var lite oroliga men hon grejade det utmärkt. 1:40 senare stod hon på stranden med ett leende!

 


Foto Inja: Olympos, de grekiska gudarnas berg och det högsta i Grekland med sina 2918 m.Foto Inja: Nu är bergen passerade och kusten syns. Hon är ungefär över Little Church platsen.Dagen firades åter med en måltid under bar himmel. Mycket gott var det. I fjärran den upplysta borgen.

 


Foto Inja: Nu en dag vid Little Church. Björn redo för start och ut i det blå.Foto Inja: Mats J fyller skärmen, ja den blev helt fylld efter några sekunder.Nu är jag på väg mot stranden, borgen Platamon Castle syns tydligt. Tidigare var det mycket stark vind men nu har den minskat en del.

 


Det gick utmärkt att hanga på området vid borgen. Den byggdes i början av 1200-talet.Mats H på väg mot LZ på stranden, röd prick. Fanns några badflaggor man kunde kolla på.Den stora turistsäsongen är över (var väl mest greker i år) så stranden hade stora fria ytor för landning.


Efter dagens flyg så smakade det gott med en kall öl. Lite eftersnack och sedan till hotellet. Skål på er!


Ny dag och åter på Kalivia. Några av piloterna passade på att via Peder ta bergsbehörighet under dessa dagar. Här startar David sin skärm, flera kunde lägga ut skärmarna samtidigt men denna plats var bäst.


En ny pilot i klubben, George D V på sin första utlandsresa och även i bergsmiljö. Kämpade på bra!


Lucass drar upp sin Phi skärm. (Vi samåkte till Skavsta, är man två så blir det billigare än flygbussen + T-bana samt att som för oss som bor i förorten bekvämare och snabbare).Foto Inja: Även jag fick vara med på en flygbild. Min röd Mentor 6 syns tydligt i luften.

Kvällen kommen och elden värmer oss skönt. Det här är bredvid landningen på stranden och Stelios har ordnat med restaurangen bredvid så de dukat upp en liten grekisk buffé där vi kan plocka själva. Mycket gott och trevligt.

 
Nu dags att lämna Grekland och låta Zorba dansa vidare och kanske får Mikis Theodorakis (som gick bort nu 2-sep) dansa med det glada paret på berget Olympos.

Vi övriga har nattlig uppstigning till bilen för resan till Thessaloniki FP och sedan vidare till Skavsta.

Sammanfattningsvis en bra resa, hotell och mat bra på alla sätt. Vi flög på två ställen men flera finns.
Vädret bestämmer alltid dagens förutsättningar. OK för kurs i bergsbehörighet om så önskas. Utmaningar finns för duktig XC-pilot och lättare flyg för ej så erfaren. Som alltid så är det bra att ha övat i våra backar från 0-5 m/s vind. Radio ett måste och även flyginstrument av någon sort.
Flyger du med Peder så får du alla info du behöver innan resan.

Vid pennan Lennart Karlsson //LEK

Bilder:
LEK (jag har svårt att fota och filma från luften, tar bara fram kameran när det känns ok).
Tack till Inja Sporer för hennes bidrag med bilder.   

PS.
På LEK-stugan finns en likvärdig sida om resan. Har även satt ihop alla mina videosnuttar till en Youtube mix på min egen kanal.

 
 

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.