Johan Nordenfelt vann med knapp marginal före Fredrik Lotse ett lyckat Vånsjö Out-and-return på nationaldagen och kan därmed titulera sig distriktsmästare i Stockholm.

Fenix klubbmästerskap firade i år tio år med "out-and-return" från vårt sommarfält som tävlingsformat. Det är Fenix tävlingsentusiast Staffan Rolfsson som ligger bakom formatet som även plockats upp av andra klubbar. Man flyger så långt man kan eller vågar, för att sedan kunna ta sig tillbaka till starten i luften eller i värsta fall till fots.

I år hade vi uppgraderat vårt klubbmästerskap till Distriktsmästerskap. Alla skärmflygklubbar var inbjudna men det kom tyvärr inte några utanför Fenix. Det var en intensiv tävlingshelg och många var på resande fot vilket kanske inverkade. Synd ändå för det blev en fin tävling där alla kom iväg. Till slut satt vi funktionärer ensamma kvar på starten.

Vinden var lite nyckfull, med olika riktning med höjd, med resultat att de tävlande valde helt olika riktningar. Några för norrut längs vägen mot Salinge och Vittinge, andra österut mot Öresundsbro. Reglerna hade ändrats för att premiera återvändare snarare än långa sträckor bort från fältet, och samtliga valde också att göra en taktisk vändning i något läge. Men i vilket läge? Hur långt har konkurrenterna flugit? Och är jag säker på var jag har luftrumsgränserna? Det här var ur flygtrafikledningens synvinkel en vardag och Sector Västerås var öppen. Där är tillåten höjd bara 1500 fot (450 meter) så om man halkar bara 50 meter på fel sida kan det bli en dyrköpt erfarenhet.

Taktisk triumf

Tävlingen slutade med en taktisk triumf för Fenix veteran Johan Nordenfelt. Men det visste vi inte när deltagarna kom vandrande i mål. Vi var nog många som trodde att Fredrik Lotse hade sopat hem tävlingen, och gjorde vågen för hans tappra vandring på nätta två och en halv timme med vad som INTE kan kallas en lättviktsutrustning.

Men när tävlingsgeneral Staffan granskat loggarna på tisdagskvällen visade det sig att Johan vänt några få hundra meter längre bort än Fredrik. Dessutom lyckades Johan flyga tillbaka en bra bit mot mål. På vägen fick han syn på lillbrorsan Ola i luften under sig, och det slutade inte bättre än att de bägge landade i närheten av varandra och slog följe på vandringen tillbaka mot Vånsjö. Fika vid Nysätra kyrka ingick i upplevelsen.

Trea, inte långt efter, och därmed också bronsmedaljör i DM, blev Jens Koch Nommesen som tidigare vunnit tävlingen. Nedan samlas hela prispallen vid en cermoni några dagar senare på starten i Vånsjö.

Tack alla funktionärer, och tack Staffan för att du råddar det tekniska med denna roliga tävling varje år. 

Kompletta resultat hittar ni på Paralogg.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.