Luftrummet i Uppland

Att flyga distans är det många som gör eller drömmer om. Att flyga ifrån fältet och driva med vinden är både spännande, roligt och utmanande. Landingarna runt om gör att det är nybörjarvänligt, missa skogen bara så har du ett bra fält att landa i. Alla olika sektorer kan däremot vara avskräckande. I denna artikel tänkte jag först gå igenom ett par nyheter för i år, sedan hur luftrummet ser ut och vilka möjligheter det ger. Sist även en liten fördjupning i vart man hittar all information.

En överblick

Luftrummet domineras av Arlandas TMA-område med sektorer för flygplatserna i Uppsala, Västerås och Eskilstuna. Det kan vara svårt ibland att bilda sig en bra bild över hur det ser ut så för att underlätta har jag skapat följande bild.

 

Allt som är utgråat är områden där flyghöjden är så pass låg att det är ointressant för distansflygning. Inringat i rött är Stockholm TMA h som börjar på 1370 m MSL. Det är under denna som våra distansflygningar börjar. Under denna finns Uppsala och Västerås sektorerna med tillhörande CTR. Dessa sektorer börjar på 360 m MSL och 450 m MSL och sträcker sig upp till TMA området på 1370m och CTR går hela vägen ner till marken. Även Eskilstunas TIZ syns på kartan. Dom ljusgula områdena är dom segelflygsektorer som vi kan öppna för att få flyga högre och upp in i TMA området. Dom mindre ljusa gula sektorerna Tärna och Sundbro Närsektorer har vi inte avtal för. R77 är ett restriktionsområde som används för militärt bruk.

När man säger att en sektor är öppen så menar man att den är i bruk och tillhörande regler måste följas. När en flygplats har verksamhet så är även deras sektorer öppnade och då måste man flyga enligt enligt deras regler. Vi har segelsektorer som vi kan öppna och ta i bruk vilket tar en bit av kontrollerad luft och gör om den till okontrollerad luft. För en djupare förklaring hänvisar jag till Kapitel 10 i boken "Lär dig flyga skärm" som du bör ha fått under din utbildning.

Så vart får jag flyga?

Sektorer Krav för flygning Förklaring

Björklinge

Sundbro 1

Sundbro 2

Långtora Nord

Långtora Syd

Enköping Nord

Flyg enligt höjden på startloggen. Dessa har Fenix avtal för och öppnas för dagen. Dubbel kolla alltid startloggen vilka höjder det är som gäller för dagen.På loggbladet används dessa förkortningar för sektorerna. BJE - KC1 - KC2 - LTNO - LTS - ENKN.

Sundbro Närsektor

Flygning enligt Uppsala CTR. Inget avtal finns. Det är endast Uppsalas Flygklubb som har avtal för den under stränga krav (dubbelriktad kommunikation via flygradio m.m.). Anledningen är att sektorn ligger väldigt nära Ärna som kan verksamhet när som helst.

R77

Flyg enligt startloggen. Militärt skjutområde. Fältvärden kan kolla med Arlanda ifall det kommer vara någon aktivitet där för dagen.

Sektor Uppsala

Uppsala CTR

Monitorering av Uppsala tornet via flygradio. Normalt stängt under helgerna men kan öppna på kort varsel. Skall man flyga in i dom måste man monitorera Uppsala tornet via flygradio på frekvensen 119.200 MHz. Kolla IAIP för mer information.

Sektor Västerås

Västerås CTR

Kolla NOTAM ifall dom har öppet. Oklart ifall dom kan öppna på kort varsel.

Eskilstuna

Kolla IAIP. Oklart ifall dom kan öppna på kort varsel.
Resten utmörkade Flyg ej. För låg höjd tillåten för att vara intressant för distansflygning.

 

Möjligheter till distanser

Beroende på vädret för dagen så finns den en mängd olika alternativ till distansflygning. Det mest avgörande är givetvis riktningen och strykan på vinden. Vid nollvind eller svagvind så kan man göra out-and-returns och trianglar. Blåser lite mer så brukar folk driva med vinden och se hur långt man kommer. Lite på vindriktningen så finns det en del olika möjligheter och utmaningar.

Vid nord till ostlig vind gäller det att Västerås har stängt så man kan fara väster och söder ut. Desso nordligare vinden är desso trixigare är det att undvika luftrummen öster ut. Mer ostliga och det finns fina distanser att plocka.

Sydost till sydvästlig vind är den absolut bästa vindriktningen och ger stora möjligheter. Bara att ta sig upp till molnbas och börja driva iväg med vindarna. Fara upp till Tärna och se vad som händer där. Flyga in över Uppsala och se domkyrkan ifrån ovan ifall du kan lyssna av Uppsala tornet. Det gäller bara att hålla koll på segelflygsektorerna och vilka höjder som gäller för dagen.

Västlig vind gäller det att skråa sig uppåt emot Uppsala. En tuff uppgift men absolut inte omöjligt. Gäller att inte ta blåsor för nära sektor kanterna så man driver in dom undertiden man kurvar.

Nordvästlig vind är den sämsta vindriktningen då den blåser rakt in emot Stockholms TMA områden. Små distanser fullt möjliga och har man lite koll så kan man smita in under t.ex. TMA d som börjar på 600 meter och försöka förlänga flyget så långt det går. Dubbelkolla luftrummet innan du försöker.

Lite tips

  • Sitt hemma en kväll och studera kartor. XContest har en väldigt trevlig att kolla på.
  • Fråga någon distansräv på fältet ifall du är osäker på vad som är öppet och stängt för dagen.
  • Ta det säkra före det osäkra. Är du osäker på statusen över en sektor, flyg då inte in i den.
  • Kolla vädret och speciellt vindriktningen på kvällen innan du far ut och ta en extra koll på hur luftrummet ser ut åt det hållet du kommer fara.
  • Ett instrument med gps som klarar av att visa luftrummen är mycket behändigt att ha med sig. Svenska Segelflygförbundet har filer med luftrum som man kan tanka över till sitt instrument.

Fördjupning - Vart kommer informationen ifrån

All information går att hitta på Luftfartsverkets sida som heter AROWeb. Här finns allt ifrån flygplaters, sektorer, NOTAM och senaste väderprognoserna att hämta.

Flygplatsers öppettider får man reda på genom att läsa IAIP, kapitel AD 2 Flygplatser. Dom relevanta heter ESSA - STOCKHOLM/Arlanda, ESCM - Uppsala, ESOW - STOCKHOLM/Västerås och ESSU - Eskilstuna. Dessutom skall man kolla NOTAM för dessa flygplatser ifall det finns något som är relevant.

Restriktionsområden så som R77 finner du i IAIP under kapitlet som heter Navigationsvarningar (ENR 5).

Vilka segelflygsektorer som är öppnade och vilken höjd som gäller för dagen står på startloggen. Fråga fältvärden så kan denne hjälpa dig med den informationen.

Slutord

Hoppas detta hjälper dig att få en klarare bild över luftrummet i flyger i och gör så att du flyger högre och längre.

Länksamling

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.