Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Bli medlem i Fenix

Skärmflygning är en underbar äventyrssport, full av både action och naturupplevelser. Om du tänker ta din flygning på allvar, och vill utvecklas tillsammans med klubbkompisar som är lika kompetenta som roliga, då har du hittat rätt. Fenix är klubben för dig.

Den här texten vänder sig till dig som redan har kommit igång med skärmflygning, och kanske redan är på väg att fullborda grundkursen. Om du tvärtom aldrig provat skärmflygning men är nyfiken på vad det är för något, så rekommenderar vi att du besöker Skärmflygförbundets inspirationssajt "Vill flyga". Du kan också besöka oss i Fenix när vi flyger i stockholmstrakten, vi berättar gärna hur det funkar. Ibland finns möjlighet att följa med upp i luften.

O

Vi tycker vi är den bästa klubben för dig som är nybliven skärmflygare, och troligen för övriga också. Kaxigt? Jo, men så har vi också växt från att vara den lilla uppstickaren till att vara en av landets allra största klubbar, med flest aktiviteter och flest och bäst utbildade funktionärer. Vi är kommersiellt obundna, med en egen utbildningsverksamhet. Fenix försöker hålla ett av våra vinschfält igång även under vinterhalvåret. Så gott som varje helg året runt planerar våra fältteam flygaktiviteter, och står redo på ett flygställe om inte vädret är helt hopplöst eller det är typ midsommarafton.

Vi satsar också starkt på säkerhet och kompetens, med en drifthandbok, återkommande utbildning av funktionärerna och en säkerhetspolicy som verkligen betyder något.

Du kan välja att vara en vanlig aktiv medlem som kommer och flyger på våra aktiviteter, eller ännu mer aktiv medlem som deltar i verksamheten som funktionär. I det senare fallet drar du fördel av vårt faddersystem som kommer på köpet för funktionärer. Också om du inte är medlem i Fenix är du välkommen, men betalar då en högre avgift för vinschdragen. De finns också de som sällan är med på klubbens aktiviteter utan mest flyger utomlands, och det så klart också även om man då missar flygning på hemmaplan.

Du som redan är medlem i en klubb, men vill byta till Fenix: betala avgifter enligt nedan, och maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med alla dina personuppgifter!

Vad du får för medlemsavgiften

Medlemsavgiften i Fenix är 500 kr om året (för 2023 tillfälligt sänkt till 300). Det är väl värda pengar om du vill hålla på och flyga. Vi vågar påstå att vi är en av landets absolut mest aktiva klubbar. Vinschdragen är humant prissatta – 50 kr för medlemmar och 75 kr för icke-medlemmar. Vi flyger alltid när det går att flyga, och vi har en väl fungerande medlemsinformation på egen anslagstavla och sociala medier. När vi flyger finns det alltid piloter med erfarenhet och behörighet att coacha dig som är ny pilot. Vi är inget överspänt gäng viktigpettrar, utan tycker det är roligt att dela med oss av vad vi kan. Du blir direkt en i gänget. Vi kan också ge råd när det gäller utrustning och liknande. Många av våra funktionärer har genomgått en flera utbildningar i ledarskap och idrottspsykologi. Våra vinschförare är välutbildade, och får ordentlig avrostning om de har gjort ett uppehåll.

Under pandemivintern 2020/21 ökade vårt fokus på att flyga i backarna i Stockholm, och de har kommit att bli alternativ A för de som planerar helgaktiviteterna under vintersäsongen om det inte ser väldigt bra ut för vinshning. Det är är väldigt bra för dig som är ny. I backarna är man aktiv hela tiden, jämfört med att sitta och vänta på sitt vinschdrag.

När du är ny medlem kan du låna flygutrustning av Fenix. Inte som permanent lösning, utan för att du ska kunna känna dig för om det här är idrotten för dig om du tvekar. Det här gäller särskilt dig som är ung och inte självklart har råd att köpa en utrustning innan du vet att du verkligen vill fortsätta flyga.

Så här gör du om du vill bli medlem

Om du just gått en grundkurs så fick du ditt elevkort signerat av din instruktör. Det kortet sänder du numera direkt till förbundet. Sänd också all din information (gärna tillsammans med en kopia av elevkortet) till klubben på vår epost Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Samtidigt betalar du medlemsavgiften + eventuella avgifter enl nedan i förbundets webbutik. Adressen dit är http://cloud.paragliding.se/
Direktlänk till Fenix sida i förbundets webbshop: http://cloud.paragliding.se/index.php?route=product/product&product_id=62

Vad du ska betala

Om du både påbörjar och avslutar kursen i år, eller redan är licensierad medlem i en annan klubb, har du redan betalat alla avgifter till förbundet. Återstår medlemsavgiften till Fenix. Totalt belopp 500 kr. Från och med oktober gäller inbetald medlemsavgift även följande år.

Om du gick klart din kurs FÖRRA året, ska du betala full förnyelseavgift precis som en vanlig pilot som förnyar licensen. Avgiften beror på vilken försäkring du väljer. Läs mer i artikel om årets förnyelse (sök licensförnyelse på fenixflyg.se).

Om du påbörjade kursen i fjol och nu ska fortsätta att göra den klar i år, säger reglerna att du måste gå med i en klubb. Då gäller samma rutiner för förnyelse som under fall 2 ovan.

Om du varit i situationen ovan, alltså att kursen pågått över ett kalenderårsskifte, och du redan betalat licensavgift direkt till förbundet men ej gått med i någon klubb, ska du endast betala medlemsavgiften i Fenix. Totalt belopp 500 kr.

När vi fått besked om din betalning sänder vi dig ett välkomstbrev med klubbmärken och lite mer information.

Ett bra sätt att snabbt komma in i klubben är att vara med i "Fältgruppen". Det är de medlemmar som ser till att något händer varje helg. Gruppen är uppdelad i sex team som med ett rullande schema planerar och genomför vinschningen eller backglidningen eller vad nu vädret medger. I varje team finns erfarna medlemmar, och även nya kan vara till stor nytta. Det här blir ett slags faddersystem för dig som verkligen vill satsa på flygning. Du som är ny medlem får också en fadder som har ett särskilt ansvar för att du ska få hjälp och stöd och en "spark i xxx" om vi inte ser dig i luften.

Om du har frågor är du välkommen att ringa någon i styrelsen. Eller kolla vår Anslagstavla och kom och hälsa på något av våra flygställen.

Välkommen till Fenix!


Skapad: 24 september 2019
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment