Om tandemflygning

Det blir allt bättre möjligheter för dig som vill bjuda med en familjemedlem på ett provflyg, när Fenix tandempiloter blir allt fler. Samtidigt har vi kommit överens om regler för prova på-flygningarna, så det funkar till allas belåtenhet. Reglerna har reviderats hösten 2009.

Tandempiloter

När Fenix var en ung klubb hade vi inte många tandempiloter alls, men nu börjar det bli ett helt gäng och skaran växer. Och sedan ett drygt år kör vi även Prova på-flygning i begränsad omfattning. Bakgrunden är att upplevelseföretagen har väldigt stor efterfrågan på skärmflyg, och att det helt enkelt funnits en kapacitetsbrist i Stockholm. Vi blev kontaktade i fjol och började i liten skala förra våren.

Det var lite vildvuxet i början med tandemflygningen, och någon gång i fjol på sensommaren blev det alldeles för många passagerare samma dag. Men sedan diskuterade vi i styrelsen om och hur prova på-flygningen kan funka för att vara en tillgång för både tandempiloter och klubbens övriga medlemmar, och för sporten, och kom fram till vilka regler som ska gälla. Det är inte meningen att det ska bli för mycket prova på-flygning, så att det inkräktar märkbart på singelpiloternas bekostnad. Vårt klubbfält är och ska förbli ett klubbfält. Men i begränsad omfattning kanske det inte vore så dumt att dels kunna göra bra reklam för skärmflygning, och samtidigt låta en del av äventyrsföretagens intäkter komma klubben till del. Plus att det kan vara kul med lite möhippor och annat spektakel på fältet. Ytterligare en effekt kan vara att tandempiloterna känner ett extra ansvar för att verksamheten funkar, rycker in och vinschar och hjälper fältteamet, arrangerar smitdagar etc.

Så styrelsen har bestämt om regler som gäller sedan i våras, och som utvärderats löpande, inte minst genom att lyssna på vad medlemmarna tycker. Och nu har erfarenheterna från året som gått resulterat i en revidering av reglerna. De är mycket enkla: Om man flyger tandem står man i kö precis som alla andra. Tandempiloterna planerar sina passagerare så det funkar. När man tar betalt för en prova på-flygning betalar man 100 kr för vinschdraget även om man normalt är avgiftsbefriad. Om tandempiloter ordnar extraflygning i veckan (det har skett några gånger och då har även singelpiloter varit välkomna) betalar piloterna 50 kr per vinschdragen.

Frågan har väckts om huruvida möjligheten att flyga prova-på ska vara förbehållen medlemmar, eller rent av aktiva funktionärer, men i den frågan har inga beslut tagits ännu (i praktiken har det hittills nästan uteslutande varit Fenix-funktionärer som flugit prova-på). I och med att "extranyporna" avskaffats är inte frågan aktuell just nu, men om den skulle bli det får vi ta något beslut. Det är en balansgång – det är alltid trevligt med besök, men bara så länge det är på en nivå som funkar. Att få flyga prova-på är en förmån – inte en självklar rättighet.

Observera att samma tandemskärm kan vara i luften med kort intervall fast med olika piloter. Björn hyr ut sin gamla tandemutrustning (med Velodrom-logo) till olika piloter som håller på med såväl nöjesflygning som Tandem 2-behörighet och prova på-flygning. Dessutom händer det att medlemmar går tandemkurs på fältet, och då brukar det också vara nämnda vinge som är i luften.

För dig som är klubbmedlem: Om du har en familjemedlem som vill prova att flyga, så brukar det gå att ordna mot rent självkostnadspris: ett löfte om en öl på en flygpub och utgiften för vinschdraget.

För att få nöjesflyga tandem med passagerare som inte har skärmflyglicens ska man ha behörighet Tandem 2. För att få utföra prova på-flygningar åt upplevelseföretagen ska man vara instruktör eller utbildningsassistent. På bilden är det Björn och Fredrik under Fredriks tandemkurs på väg mot instruktörslicensen.

Om du har tankar kring det här är du välkommen att kontakta någon i styrelsen.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.