Licensförnyelse 2015

Licensförnyelse 2009Nu är det dags att förnya din skärmflyglicens, och självklart ska du förnya den hos Fenix – klubben som flyttar berg och flyger året runt. I år köpte vi en ny vinsch och var nära att slå all-time-high i antal vinschdagar. Snälla, läs igenom allt noggrannt, även om du gjort detta förrut, för det är en del nytt – bland annat ska du betala ALLA avgifter i FÖRBUNDETS WEBBUTIK, inte till klubben, heller inte till förbundets bankgiro. Endast förbundets webbutik.

 

Proceduren

Förnyelsen sker i tre steg.

1. Du börjar med att logga din flygtid på Skärmflygförbundets webbsida via länken "Logga Flygtid". Vi rekommenderar, och det underlättar avsevärt, om du använt Flightlog.org ("Loggboka") där du får sammandrag på tiden (läs artikel om Flightlog här på fenixflyg.se).

2. Du betalar sedan avgifterna (beloppet beror på val av försäkring, se nedan) till Svenska Skärmflygförbundet i deras webbutik. Den är självförklarande. Du som gått med i Fenix under okt–dec har fått löfte att din avgift gäller även 2015. Dessvärre finns ännu ingen funktion för detta, så du får betala medlemsavgiften i webbshoppen, och så får vi återbetala den när vi fått förbundets redovisning.

3. Skärmflygförbundet skickar en ny licensbricka till dig.

Förnyelsekraven

Följande krav gäller för att förnya din licens (avser flyg under 2014):

• För att förnya elevlicens (Student) krävs 10 flyg. Eventuella kursflyg under året räknas med.
• För att förnya Pilot 1-licens krävs 10 flyg.
• För att förnya Pilot 2-licens krävs 10 höjdflyg och minst 5 timmars flygtid.
• För att förnya PM1 ska du ha gjort 10 motorflyg och minst 3
 timmars flygtid.

• För att förnya PM2 ska du ha gjort 10 motorflyg och minst 5
 timmars flygtid.
• För instruktörer gäller en särskild procedur.

Om du inte kan förnya Student, Pilot 1 eller 2, har du ett halvår på dig att ta igen det du förlorat och få tillbaka licensgraden.
Om du inte kan få ihop flygen för att förnya elevlicens före 30 juni nästa år måste du flyga upp för instruktör för att få tillbaka licensen. Men var observant på att om du aldrig haft högre licensgrad än Student (elevlicens) så förfaller hela licensen efter två år, och då måste du gå om kursen.

Försäkringsalternativ

Läs mer om försäkringar på förbundets webbsida. Det har varit stora problem att hitta någon som vill försäkra oss, men nu har det löst sig och det finns bra försäkringsalternativ. OBS. på resor inom EU/ESS gäller ditt försäkringskort för "medical" alltså sjukvård och transporter. Se därför till att du alltid har det med. Beställs från Försäkringskassan. Läs mer om förnyelsen på förbundets webbplats www.paragliding.se.

Året som gått

Fenix är en bra skärmflygklubb. Vi har bra infrastruktur, många och kamratliga medlemmar som skapar en glad och trevlig stämning på alla aktiviteter, lätt att rekrytera funktionärer, och vi flyger högt, ofta, långt och länge. Med dig som fortsatt medlem blir vi ännu bättre!

Vi har haft ett jättebra flygår. Tidig start på sommarfältet, redan 29 mars, och nästan all-time-high i antal flygdagar på vinschfälten (39). Vi köpte en ny vinsch så vi nu har tre.

Några ord om säkerhet. Låt oss hjälpas åt att flyga säkert. Vi har en genomtänkt säkerhetspolicy, som närmast kan liknas vid en ”Nollvision” för skärmflygning (läs den på webben). Blåmärken är OK, men allvarliga skador oacceptabla. Vi är övertygade om att det går att bedriva skärmflygning utan att allvarliga olyckor inträffar. Därför analyserar vi hela tiden det som sker på klubbens flygning, för att förebygga tillbud och olyckor. Vi försöker skapa ett ”skyddsnät runt piloten”, som består av rutiner och tränade ansvarsfulla funktionärer, som fångar upp faror innan de orsakar något tillbud. Det här kan till exempel vara att våra startledare dubbelkollar piloternas utrustning, eller att vi ger piloter feedback på både bra och dåliga insatser i luften. Med jämna mellanrum ordnar vi utbildning för fältgruppen i idrottspsykologi och ledarskap. Fältgruppen som förresten fått en stark tillströmning av nya medlemmar även denna höst.

Men vi behöver alltså din hjälp. Flyg aldrig över din förmåga. Bär alltid din personliga skyddsutrustning. Balansera mycket. Hjälp andra, även om du inte kan deras namn (ännu). Fråga våra funktionärer om råd om du är osäker på något. Hellre en ”dum” fråga för många än en för få! Vi svarar gärna. Och var rädd om dig även när du flyger utomlands eller på andra ställen än med klubben. Flyg säkert!

Vi ses på starten och i luften!

Fenix styrelse
Våra nummer finns på webben om du vill oss något.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.