Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

18. Kalkberget, Mörkö

Kalkberget ligger på Mörkö, rakt över Himmerfjärden från Rangsta sett. Det är ett fin hang mot sydost som går att använda även sommartid för den erfarne pricklandaren. 

Det här är ett hang som fungerar vid förbluffande svaga vindstyrkor, så även om starten är trång så blir det ganska odramatiskt att komma i luften. Kalkberget är ett naturreservat, och strax bakom skärmflygstarten ligger resterna av ett gammalt kalbrott. Det här är ett område där kalkstensklippor sticker upp ur jorden, något som annars är ganska ovanligt i våra trakter. Ett stenkast bort ligger de mer kända kalstensbrotten på ön Oaxen. Själva Kalberget är en "limpa" som ligger perfekt placerad för sydostliga vindar, med utsikt över Himmerfjärden och inloppet till Södertälje. Tvärsöver viken ligger Rangsta, ett annat fint flygställe.

Man startar på en klippa, och knä- och armbågsskydd är därför inte fel. Flytväst rekommenderas på sommaren om du har det minsta tvivel om din förmåga att landa på en femöring.

Flygningen är oproblematiskt. Det sticker upp träd som man ska vara försiktig med, och som alltid gäller det att inte hamna bakom träd utan se till att hela tiden ha "fri väg ut". Det här är ett jättekul ställe att topplanda på. Sista landningen gör man dock lämpligen därnere, och vintertid går det utmärkt på isen. Sommartid kan man landa på fälten längre in till höger, eller på vägen nedanför starten. Se upp för den ledning som går i skogskanten vid vägen. Om man skråar lite eller drar in vänsterörat så är det inga problem.

Hitta dit

E4 söderut, ta av vid Hölo eller redan vid Järna och fortsätt gamla E4 till avtagsväg mot Mörkö och Oaxen. Följ skyltar mot Oaxen till en tvär högerkurva där skyltar pekar vänster mot Egelsvik och Naturreservat. Naturreservatet, det är Kalkberget det.

Parkera vid bommen som är skyltad Kalkbergets naturreservat. Det kan vara lite kinkigt med parkering om man kommer många. Snöskyffel är bra att ha med på vintern för att skapa en parkeringsplats.

Gå sedan förbi bommen. Det finns flera vägar upp, bäst är att följa träskyltar mot Kalkbrottet, då hamnar man på en bekväm promenad uppe på åsen, där rödmålade stenar leder ut mot kalkbrottet och den start som är mest ostörd av turbulens från skogen på andra sidan viken. 

Länkar

Kalkbergets naturreservat

 


Skapad: 27 november 2015
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment