Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

02. Myrsjö-Torstuna – Fenix sommarfält

Myrsjo sodrastarten1

Vårt sommarfält  ligger i Myrsjö-Torstuna norr om Enköping. Här finns fina möjligheter till termikflygning och sträckflygning i flera väderstreck.

Efter Härkebexit, flytten från Härkeberga har vi funnit ett nytt hem längre norrut på Upplandsslätten. Efter en mellanlandning i Vånsjö har vi 2024 flyttat ytterligare ett stenkast norrut till ett fint stråk i nord-sydlig riktning i Torstuna intill Myrsjö Gård. Där har vi också fått en mycket bättre plats för placering av vår hangar-container, med mljlighet till ström för kommande investering i elvinsch. Långtora segelflygfält ligger nära, och där går det liksom tidigare bra att övernatta. 

Flygområdet

Startplatsebn ligger i segelflygsektor Långtora Syd som kan öppnas till FL60 eller ännu högre. På www.highfly.se/luftrum kan man se exakt hur flygsportsektorerna ligger. Flygsportsektor Långtora S tar slut 6 km västerut. På helgerna är sektor Västerås normalt stängd, och då är det undersidan på TMA 4500 fot (1350 m) som är tak där. 

Men även den platsbundna flygningen är fin. Det är stora öppna ytor utan hinder.

En hänsyn att ta med om vi flyger österut är segelflygfältet. Ingen skärmflygare får komma i vägen för segelflygplanens inflygning. Det kan i tvinga fram undanmanövrar som i värsta fall kan orsaka ett haveri. På illustrationen nedan, som är en redigerad version av bilder hämtade ur SSFK:s klubbmanual, visas inflygningsvägarna för segelflygplan (svarta pilar norrifrån) och bogserkärror (röda pilar spegelvänt söderifrån). Där ska du inte vara under 300 meter. Siffrorna i hörnen refererar till nummer på de fyra banor som används vid olika vindriktningar.

Vi uppmuntrar till peace, love and understanding i lufthavet!

Hitta dit

Med lokaltrafiken: Det går bussar som stannar vid trafikplats Enköping där man kan bli upphämtad. Man kan också ta tåget till Enköping och be någon hämta. Bäst är nog ändå att samåka med bil.
Med bil: Kör E18 eller riksväg 55 till Enköping. Sväng av motorvägen vid trafikplats 142 Enköping och håll höger mot Mora (riksväg 70). I nästa cirkulation, vid Ingo bensinstation och Dinners, ta höger mot Torstuna. Fortsätt till Tortuna kyrka och ta höger där och följ vägen mot vårt flygfält som ligger till vänster när man kört över Skattmansöån.

Ta mig dit...(navigationslänk)

Äta

Eftersom vi nu kör via trafikplatsen i Enköping, kan det vara trevligt att äta på vägen hem på någon av matställena runt trafikplatsen. Det finns Dinners, McDonalds, Max och ChopChop.

Användbara länkar

Madsens luftrum


Skapad: 26 mars 2023
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment