Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Kåseberga-Hammar

Kåseberga är själva epicentrum för hanglygning i Sverige. Här finns de allra bästa och smörigaste kusthangen. På kuststräckan från Löderup, förbi Kåseberga och Hammar bort mot Ystad finns möjlighet till flyging i skiftande vindriktning och styrka. 

Skåne och Österlen bjuder på Sveriges bästa och snällaste kusthang. En sommar utan ett besök här är ingen skärmflygsommar. En bra utgångspunkt är att bo i Kåseberga, ett fiskeläge vid den berömda skeppssättningen Ales Stenar. På Club Parapente Syds webbplats finns mer information om flygställena i Skåne. Du som är elevlicensare kan boka hangkurs hos lokala flygskolan Sky Adventures eller passa på under Fenix flygveckor i Kåseberga i slutet av juli. Då finns klubbinstruktörer på plats.

Flygområdet

Vid Hammar ligger den mest populära starten, av den enkla anledningen att man kan köra bil ända fram, eller kunde, för i skrivande stund är en bom fälld vid infarten. Men egentligen är det roligare att starta och flyga vid Ales Stenar, där det alltid är många turister man kan prata skoja med. Till Stenarna krävs dock att man promenerar med utrustningen. När förhållandena är bra är det ingen konst att flyga fram och tillbaka mellan Hammar och Ale Stenar.

Öster om Kåseberga, på andra sidan viken vid fiskehamnen, ligger ett hang som vetter mot syd. Dessutom kan man flyga på so-vindar på det lilla hanget rakt ovanför fiskehamnen. Där ligger ett rökeri, och därför brukar man säga att man "flyger på rökeriet". Där får man dock inte starta på sommaren.

Men i praktiken blåser det nästan alltid sydväst här, rakt in mot stora hanget, bara sjöbrisen kommer igång. Den vrider upp huvudvinden nästan oavsett vad det är för riktning på morgonen. Inte ens nordlig vind brukar vara ett problem. Om solen är stark och luften inte alltför skiktad brukar sjöbriscirkulationen ändå komma igång. Men OM det blir en förhärskande nordvind, finns det ett fint hang upp i norra Skåne, vid Hovs Hallar på Bjärehalvön.

Det fungerar så med hangflygvädret, att i idealiska perioder flyger man hela dagarna. Sjöbrisen kommer igång framåt lunch, och har det varit för svagt fram till dess så blir det en väldig fart på alla när det kommer rapporter om att någon håller sig kvar i luften. Ofta blåser det sedan rakt på det stora sydvästhanget hela dagen. Det brukar kunna bli aningen hårt på efermiddagen, och då får man plocka fram ballastsäcken, gå ned till det låga hanget, eller kanske rentav flyga en mindre skärm. Eller så tar man en välförtjänt paus.

Men om det är för svaga eller för hårda vindar, kanske med lågtrycksbetonat väder så vinden växlar hela tiden, då gäller det att passa på när det kommer luckor. I sådana perioder har vi till och med "nattvakt", dvs någon som går upp var eller varannan timme så fort det ljusnar och kollar vinden.

Sämsta vädret i Kåseberga är stabila högtryck med stillastående skiktad luft. Då kan sjöbrisen få problem att komma igång. Och om den kommer igång kan den få svårt att "gräva" sig ned ända till vattenytan, med resultatet att det aktiverade hanget blir lägre än vad det egentligen är.

Några saker att tänka på:

  • Delar av flygområdena på Österlen är militära övningsområden där det förekommer skjutning med skarp ammunition vissa veckodagar. När detta sker är röda flaggor hissade på hangen. Information finns också vid infarten till hanget i Hammar. Mellan Kåseberga och Hammar är det alltid fritt fram.
  • Hammar är ett centrum för hängflygarna i södra Sverige. Se till att vi kan hålla sams i luften. Ligg t ex inte i onödan stilla framför starten/landningen när det är hängflygare i luften, eftersom hängflygarna behöver ha fritt i luften om de avbryter ett landningsförsök.

Det finns bra boende i och omkring Kåseberga. Solståndet är ett av dessa – ett pensionat som bytt ägare och byggs om inför säsongen 2008.

Det finns många fina hang längs Skånes kust: Hovs Hallar i Båstad, Mölle och Kullen i Höganäs, Glömslöv i Landskrona, och så förstås de fantastiska hangen i Österled, i Kåseberga och Ravlunda-Kivik. Här på Fenixflyg presenteras de tre mest kända. Läs mer på CPS flygguide.

Hitta dit

Till Kåseberga finns massor av vägar. Försök få tag på Skånes stura turistkarta, den är gratis på alla turistbyråer. Men första gången är det enklast att köra E4 mot Helsingborg och ta av mot Hässleholm vid Markaryd. Sedan till Ystad via Hässleholm, Höör, Hörby och Sjöbo. Alternativt via Hässleholm, Kristianstad och riksväg 19. Framme i Ystad, följ skyltar mot riksväg 9 mot Simrishamn. Någon mil öster om Ystad viker vägen av in mot landet och det är skyltat mot Kåseberga till höger. Om du har gott om tid, varför inte köra den vackra vägen Brösarp–Simrishamn och sedan kustvägen runt Skillinge–Sandhammaren?!

Användbara webblänkar

Position Skåne – Skånes gemensamma turistbyrå
Allt om Österlen
Skåneleden
Paddla i Skåne


Skapad: 22 mars 2008
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment