Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Rosenlundsbankarna/Elmia

Rosenlundsbankarna i Jönköping är ett 50 meter högt nordhang med stupstart. Det är ganska långt att köra från Stockholm, men brukar användas som reserv om man velat flyga i Gränna och vinder vrider mot nord.

Rosenlundsbankarna, som ibland kallas "Elmia" efter mässanläggningen intill, är ett medelsvårt hang. Starten är svårast. Eftersom hangkanten är så skarp så finns en rotor alldeles bakom kanten. Därför är det ibland bättre att dra upp skärmen längre bak, och sedan gå igenom rotorn med skärmen flygande ovanför den.

Å andra sidan är det ganska lättfluget när man väl kommer i luften. Viktigt att man inte halkar ur lyftet, för landning nedanför hanget saknas i praktiken. Topplanda eller bada i knähögt vatten.

Topplandningen är lätt. Man ska inte gå för långt bak, även om rotorn är snäll, utan sladda in över hangkanten i måttlig fart. Om det börjar bli kritiskt flyger men österut längs hangkanten med bästa glid eftersom hangkanten sluttar och blir lägre bort mot parkeringen. Man brukar då kunna kämpa sig över hangkanten igen.

Det kan vara bra att ha med rep, ifall någon skulle bli tappa lyftet och bli strandsatt. Det går INTE att klättra upp och ned för branten.

Hitta dit

Kör E4 till Jönköping och ta av mot Elmia-mässan. Runda Mässan på högra sidan. Kör så långt fram det går, det finns parkeringar nästan ända framme vid starten. Man ser hanget från motorvägen i nedförsbacken mot Huskvarna, som en hög sandklint.

Användbara länkar

Smålands Skärmflygklubb 


Skapad: 23 mars 2008
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment