Hovs Hallar är ett vackert naturreservat på Bjärehalvöns norra sida. Här finns ett av landets mest spektakulära kusthang, som ibland ger lyft flera hundra meter över starten. Lämplig vind är nord, aningen från väst, vilket gör Hovs Hallar till ett bra alternativ om manär på Skåne-semester och har backvind i Kåseberga. Det är viktigt att man startar och flyger på rätt ställe, för det finns lurigheter som kan orsaka problem för den oinvigde.

Det här är alltså ett ganska avancerat kusthang. Och det är viktigt att man startar på tätt ställe. Det finns två starter, vilket inte alla känner till. Dels den vid turistanläggningen och dels en lite längre österut, som är bättre när vinden drar mot nordost.

Nordväststarten

Nordväststarten ligger inte uppe på de höga slätterna öster om parkeringen, som man kan tro, utan ner på det låga partiet till vänster. Man promenerar från parkeringen genom en grind, längs en stig västerut, och när den låga skogen till vänster tar slut och man bara har en stenmur och en potatisåker ovanför den lilla sluttningen, finns en naturlig startplats strax framför stenmuren.

Det går att mycket skoj på det låga hanget, som ger förvånande bra lyft ända fram till strandkanten trots den svaga lutningen. Var uppmärksam på buskarna. Här finns de flesta taggbuskar i den svenska floran representerade, och övermod kan straffa sig hårt. Man brukar börja med att svänga vänster bort längs hanget och känna sig för, så man håller sig säkert över buskarna. Framför dem finns fin landning. Det blir som små backglidningar de första flygen, första gången man är där.

En dag med bra lyft kan de erfarna piloterna börja jobba sig bortåt höger, upp ovanför de branta och vassa klipporna på det höga partiet. Vissa dagar kommer man förvånande högt upp i luften – 200 meter har hänt flera gånger. Varning för rotorer på parkeringen. Bäst är att flyga tillbaka och landa där man startade.

Nordoststarten

När vinden drar över på nordost blir det för snett att starta på platsen som beskrivs ovan. Men det finns ett annat ställe som dåkan fungera, en "hylla" som ligger bort mot Kattvik, öster om den allra nordligaste spetsen. Man brukar köra runt via Kattvik och köra så långt det går längs stranden. Är det någon som vet om det går att promenera från parkeringen vid Hovs Hallar? På kartan ser det ut att vara lika långt att gå...

Hitta dit

Norrifrån: Sväng av E6 mot Båstad. Kör genom Båstad mot Torekov. Skyltat mot Hovs Hallar / Kattvik strax före Torekov.
Söderifrån: Sväng av E6 mot Margretelund (norr om Ängelholm) och följ skyltarna mot Torekov, sedan mot Hovs Hallar / Kattvik.

Användbara länkar

Club Parapente Syds flygställeguide
Position Skåne – Skånes gemensamma turistbyrå

Skåneleden
Paddla i Skåne