Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Flygande äventyr över Åreskutan – Fenix Åre-resa 2024

Fenix valborgsresa till Åre blev väldigt lyckad med fina flygdagar och härligt umgänge.

I valborgsveckan sker varje år en av Fenix stående traditioner – Åreresan. Vi flyger så mycket det går och hänger med våra flygkompisar på Skysport och Åre drak- & skärmflygklubb. Vi brukar lyckas ta med oss bra flygväder varje år, med åtminstone ett par riktigt bra dagar. Så även i år.

Fredag: Ankomst till Åre

På fredagen anlände medlemmarna i Fenix Skärmflygklubb till Åre på olika sätt. Vissa tog tåget medan andra valde att köra bil. Vi slog läger i mysiga lägenheter på Lake Lodge vid Åresjöns strand, där vintern fortfarande höll ett fast grepp om Åre. Efter en grundlig genomgång av flygområdet i Skysports lokaler, tog vi oss upp på berget med liftarna efter en massiv förvirring kring vilket liftkort som skulle köpas från Skistar.

Dagens startplats för många var Hummeln, och Emil från Skysports agerade startledare. Ett stort tack till honom för hans pepp och engagemang som underlättade starterna i den friska blåsten. Trots relativ avsaknad av termik hade många en fin flygning. Fenix ordförande hittade till slut lyft framför sitt favorit-catch Olympia och försvann längs en molngata i riktning Mullfjäll och Duved. Inget monsterflyg, men det blev det längsta den dagen. Landning strax bortom kyrkan i Duved, och som alltid när man landar i Duved fick han skjuts tillbaka till Åre.

Lördag: Springäventyr i nordvindarna

Lördagen bjöd på nordvindar, molnighet och nästan ingen vind. Det resulterade i mycket spring under dagen – "You need to be committed to fly…". Många flög från Tväråvalvets start i väntan på mindre molnighet framför berget, men till slut lättade molnen och många begav sig till 1000-metersstarten intill kabinbanans toppstation. Ett stort tack till Lars på Skysport som gjorde livet lättare genom att skjutsa flygare på släpet till snöskotern mellan liftar. Många avslutade dagen med burgare och öl på restauran Parkvillan.

Emil på Skysport förevisar hur man enkelt kommer upp i skärmen.
Foto: Jerker Mandell

Dramatiska moln på Hummelns start. Foto: Jerker Mandell

Hoppla Lars! Bra med skjuts när man är trött I benen. Foto: Daniel M

Söndag: Från moln till sol

På söndagen möttes vi av mulet väder på förmiddagen med lågt hängande moln i dalen. Trots detta gav vi oss iväg och efter lite väntan började vi dagen på Hummeln. Några av oss fick skjuts till starten medan andra valde att gå (vi är ju trots allt en idrottsförening…). Snart lättade molnen och många begav sig till 1000-metersstarten som bjöd på utmanande starter i frisk vind. Hangflygningen på Åreskutan blev utmärkt och många kunde njuta av timmar i luften. Flera gav sig iväg på cross country och landade kors och tvärs i fjällen med i vissa fall lååånga vandringar som följd. På kvällen spreds många ut på stan i jakt på mat. För övrigt kan jag tipsa om fish-tacos på restaurangen Broken. Väldigt gott!

Tidig morgon och en promenad upp mot Hummeln. Foto: Jerker Mandell

Strålande sol på 1000-meterstarten under eftermiddagen. Foto: Jerker Mandell

Måndag: Regnig dag med teorilektioner och nödispackning

Måndagen möttes vi av regn och mörka moln lågt över dalen. De som gick kurs ägnade dagen åt teorilektioner för berget och många tog tillfället i akt att packa om sina nödskärmar med Påls hjälp. Kvällen avslutades med en säsongsavslutningsfest på Skysport med grillning och glühwein. Tack Skysport!

Pål på Skysport packar skärm. Foto: Jerker Mandell

Tisdag: Perfekt flygdag i strålande sol

Tisdagen visade sig från sin bästa sida med strålande sol och sydliga vindar. Det blev en intensiv dag med många flygningar och distanser. Vissa av oss gjorde över sex flygningar under dagen och många av klubbens medlemmar avslutade sina kurser. Det blev hang, distansflyg, solbränna och mycket skratt. Kvällen tillbringades med festligt umgänge utanför Lake Lodge, tills kylan blev för påträngande och vi flyttade inomhus. Grillen gick varm och stämningen var hög efter en fantastisk dag!

Gott lyft framför Åreskutan. Foto: Daniel Marciniewski

Spontan och uppslupen samling på Valborgskvällen. Solen värmde. Foto: Jerker Mandell

Onsdag: Avslutning i vårväder

På onsdagen välsignades vi ännu en gång med strålande sol och härliga vindar. Många av oss tog chansen att flyga en sista gång innan det var dags att bege sig hemåt. Vissa var tvungna att ta ett tidigare tåg hem, men för de som stannade kvar blev det en perfekt avslutning på en fantastisk resa.

Det var en oförglömlig resa fylld med spänning, gemenskap och massor av flygande äventyr. Fenix Skärmflygklubb ser redan fram emot nästa resa och nya upplevelser i luften!

Åresjön från ovan. Foto: Daniel Marciniewski

 


Skapad: 04 Maj 2024
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment