Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Myrsjö Out-and return + DM 2024

oar24 alex

Fenix klubbmästerskap och öppna tävling Out-and-return, på nytt fält och samkört med Distriktsmästerskap blev en riktig succé med långa flyg och en del långa vandringar. Klubbmästare blev i år Tomas Hallenberg som satsade på att flyga enkel sträcka så långt han kunde.

Traditionellt planerades Fenix klubbmästerskap i nationaldagshelgen. Med torsdagen och fredagen som huvuddagar och helgen som reserv såg möjligheterna goda ut att kunna genomföra en tävling. Nya fältet i Myrsjö har levererat bra de senaste helgerna.

Så att torsdagen blåste bort väckte ingen stor oro. Fredagen såg bra ut. Som vanligt var det en del rådd för att få ihop funktionärer, men som vanligt – det löser sig. Hatoon var inpiskare och såg till att ha båder vinschförare och startledare på plats när det var dags. Enda bekymret var egentligen att vi inte kunde starta förrän kl 12 vilket har att göra med "radarbråket", där det privata företaget ACR som sköter flygtrafiktjänsten på Västerås flygplats använder flygsportarna som offerlamm i stridsåtgärder mot Lfv som de har en beaf med angående radardata (lång historia). Och himlen såg fin ut nästan från soluppgång. Men kl 12 var det dags.

oar24 hatoon

Hatoon har slitit hela veckan för att få funktionärer på plats och kan nu pusta ut en stund samtidigt som de första tävlande dyker upp.

The Two Bears skötte det mesta av vinschandet, och även Alex och Fredrik ryckte in. Alex räddade också tävlingen med ett snabbt mek när elen på Cesar (vinschen) plötsligt trilskades.

Det blev en hyfsad tävlingsdag med flera fina flyg och hjältemodiga vandringar tillbaka till starten. Staffan och Fredrik fick till de högsta poängen den första tävlingsdagen.

oar24 lotse

Vi frestar Fredrik med skjuts sista biten mot mål, men han står på sig och fortsätter tappert vandringen, vilket ledde till en andraplats efter dag 1.

Sedan på lördagen dök det upp ett antal tävlingspiloter som hade bestämt sig för att se vad Fenix nya fält dög till. Och som det dög. Oar-tävlingen funkar så att man får väldigt mycket poäng om man tar sig tillbaka till mål, flygandes eller vandrandes. För att kunna få höga poäng om man bara flyger iväg, måste man ta sig en rejäl bit bort. Och det är vad både Tomas Hallenberg och Jesper Lindell lyckades med den här dagen. När Sverige tog slut i Gävlebukten fick de landa.

Tomas alltså klubbmästare, för andra gången. Jesper på andra plats i tävlingen, men han är varken medlem i Fenix eller i någon annan stockholmsklubb vilket diskvalificerar honom från både KM och DM. Så vi får titta nedåt i resultatlistan. Och då är det så roligt att Sven Smårs, på sitt andra riktiga distansförsök någonsin, kliver in på andraplatsen i klubbmästerskapet och därmed även kniper DM-silvret. Sven hade ett riktigt fint flyg redan på fredagen, men hade inte brytt sig om att anmäla sig till tävlingen före start vilket grämde både honom och oss andra på starten. På lördagseftermiddagen, när vi plockat ihop starten, åkte vi runt och tittade till våra tävlande på vägen, och hittade Sven ledsen med tomt batteri i den telefon som loggade tävlingsinsatsen. Men en kvarts laddning och ett par koppar bubbelvatten senare var Sven på lika sprudlande humör som vanligt och redo att fortsätta marschen "hem".

Tävlingens arrangör Staffan Rolfsson blir trea i klubbmästerskapet och därmed också DM-bronsmedaljör. På fjärde plats hittar vi Alexander som satsade allt på ett långt flyg, men det blev inte tillräckligt långt för att det stora tapp som det blir om man inte tar sig tillbaka till starten kunde kompenseras. Alex tog flygbilden överst i artikeln på väg mot Björklinge.

Hela resultatlistan finns på Staffans sajt Paralogg.se. Vi hade totalt 13 tävlande.

Prisutdelning får ske vid första bästa tillfälle.


Skapad: 10 juni 2024
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment