Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Valborg på Gärdet


gardet98 02

Fenix firar Valborg på Ladugårdsgärde i centrala Stockholm. Följ med på en sväng runt Kaknästornet.

I allra sista stund fick vi klart med tillstånden. På valborgsmässoaftons morgon kom pappren från kommun och polis, och vi skickade snabbt ett sms-meddelande till medlemmarnas telefoner. Lars Rheborg fanns på plats vid Tekniska museet med första vinschen redan före tolv, och otåliga piloter sprang av och an medan Björn H och Putte hämtade den andra och en hyrd fyrhjuling (en Yamaha 350). Solen gassade och vinden låg väldigt bra. En ljum ostlig bris, förstärkt av sjöbris på eftermiddagen, och tidvis mjuka behagliga termiska förhållanden. Vi flög tre av fyra möjliga dagar. Söndagen regnade bort, men då var alla ganska trötta. Det mesta fungerade ganska bra. Få linbrott – inte ett enda på torsdagen. På fredagen blev kön för singelflyg väldigt lång, och rörde sig skenbart som i knäck. Några piloter som kommit från andra klubbar för att flyga blev besvikna när det drog ut på tiden. Till slut började vi hämta tillbaka vinschlinorna parvis, för att effektivisera. På så sätt var en lina alltid klar för flyg meddetsamma linan före dragits ned till vinschen.

Med utsikt över tretton av Stockholms fjorton öar

gardet98 01

På bilden ovan flyger vi i riktning rakt mot Djurgårdsbron. Strandvägen ovanför höger fot. Djurgården-Södra Waldemarsön med Nordiska museet och Vasamuseet ovanför vänster fot. Uppe till vänster syns Södermalm, och framför från vänster Kastellholmen och Skeppsholmen. Skeppsholmsbron under renovering syns tydligt, den leder över från Blasieholmen, som inte är en ö utan en halvö där bland annat Nationalmuseeum och Grand Hotell ligger. Bakom finns Gamla Stan, och det höga tornet bakom slottet är Riddarholmskyrkan på Riddarholmen, där nationens äldsta kungar ligger begravda. Till höger om Gamla Stan ser man Helgeandsholmen med Riksdagshuset, samt lilla ön Strömsborg. Bortom Riddarholmen Riddarfjärden, med Kungsholmen och Stadshustornet till höger. Vattnet som fortsätter rakt upp i bild leder till Bromma och Drottningholm, men först passerar man i tur och ordning Långholmen, den gamla fängelseön, Reimersholme till vänster bortom Långholmen, samt Lilla och Stora Essingen, över vilka Essingeleden går. Saknas gör Beckholmen som ligger utanför bild till vänster. Sveriges Television är det stora komplexet nere tilll höger.

gardet17

En av målsättningarna med att flyga på Gärdet är att ta ett varv runt Kaknästornet. Klemens gjorde det redan på torsdagen, och tog bilderna.

gardet18

Hela varvet runt. Kinesiska ambassaden, Folkens museum och Djurgårdsbrunnsviken i bakgrunden.

gardet15

Många jobbade hårt för att hålla piloterna i luften. Här är Andreas på väg att hämta linor, medan Putte leker med dottern Tove.

gardet16

Putte drar igång med en tandempassagerare. Det kom många besökare som ville flyga, och trycket på vinscharna var stundtals hårt. Skärmflygskolan och singelpiloterna delade på vinschkapaciteten under hela helgen, och totalt gjordes någonstans mellan 100 och 200 flyg. Janne Björenäs gjorde en sista storstilad insats på fosterjorden på ett tag, som starter och vinschförare. Sedan for han till Cypern för att jobba som dykinstruktör över sommaren.

gardet11

Upp och iväg. Filminstitutet i bakgrunden till vänster. Christoffer ligger och soft-balanserar med sin gula Mac Nirvana.

gardet03

Robban och Putte startar samtidigt. Det handlade visst om att mäta vems skärm som var snabbast

gardet12

TV-huset ligger granne med Gärdet, och säkert som amen i kyrkan är att det kommer TV-team på besök för att spela in snuttar som sänds efter vädret i något av SVT:s nyhetsprogram. Så även i år.

gardet02

Full gas in över Frihamnen, tjugosex meter ovanför tillåtet luftrum. Man får vara observant på höjden när man flyger på Gärdet. Andra är det. Vi har fått för oss att Brommatornet skickar in flygplan och helikoptrar på exakt tusen fot med jämna mellanrum för att se till att skärmflygarna håller maxhöjden.

gardet19

När det blåste för mycket för att flyga fritt (vi ville gärna undvika att några backade in över Östermalm och till exempel tvingades utelanda på Karlaplan) så lekte vi med Power-kites, eller, som här, skickade upp klubbkompisar på seriös hårdvindsbalansering.

gardet04rorlig

Tiden går fort när man har skoj. Vi gör en sen start. Solen håller på att gå ned, men det finns tid till en sista sväng runt Kaknästornet samtidigt som stadens ljus håller på att tändas. Långt därnere, där saftblandaren blinkar, sitter någon av de verkliga hjältarna — de outtröttliga vinschförarna. Jonny Carlén, Janne Björenäs, Linda Bringmar, Björn Berglund m fl. De behöver avlösning ibland! Utbilda dig på vinscharna!

gardet05

Solen går ned bakom Kaknästornet, ute i Hässelby någonstans.

gardet06

Hemåt i skymningen. "Ride West, young man!"

gardet21

Sista bilden.


Skapad: 31 augusti 2012
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment