Flygsemester med familj – går det?
Det här reportaget berättar om en resa som Tord, Magnus och Brent gjorde till Toscana i Italien i juli 2006. Vi hade alla med oss barn och flickvänner, vilket innebar att vi fick spendera lite tid på turistande och inte bara flygande hela dagarna. Platsen är utmärkt för denna kombination, och det här reportaget kanske kan inspirera dem som har svårt att kombinera flygningen med famljeliv.
Berget vi flög från heter Pizzorne och erbjuder utmärkt start och landning för alla nivåer. Flygningen är främst termisk och det var inte svårt att hålla oss uppe. Man flyger över kända villor från 1600 talet och söta byar, mycket vackert om det inte är bara berg man vill titta på. Området erbjuder bra potential för cross contry och om man tröttnar på att skumpa runt är det bara att bege sig ut i den stora dalen så är luften lugn och fint men med en del sjunk.
Fredag. Tog bilen ner till Skavsta utanför Nyköping för flyg ner till Bergamo i Italien. Bergamo ligger sex mil Nordost om Milano. Ryanair hade missat sin slot och vi fick sitta och vänta en timme innan planet kunde lyfta. Väl framme i Bergamo plockade vi ut våra hyrbilar. Jag hade först tänkt att vi skulle ta in på ett litet hotell i Brescia som ligger på vägen ner mot Lucca i Toscana, men Magnus tyckte det var bättre att köra de tre timmarna ner direkt till Lucca. Efter kort överläggning beslöt vi oss för att bege oss ner till Lucca direkt. Ut på diverse småvägar eftersom vi missade en avfart till autostradan, vi hittade dock en liten lokal restaurang där vi fick i oss en bit kvällsmat, då det var dåligt med den varan ombord på Ryanair. Maten är ... dyr ombord på Ryanair. En liten flaska vatten kostar 25 kronor.
Efter maten vände vi tillbaka för att försöka hitta autostradan. Väl uppe på autostradan var det som vanligt stopp. Trafiken kröp sakta fram med 10–20 km/h. Vi tog oss snarast av autostradan och leta oss fram till Brescia på småvägar. Efter Brescia ner mot Lucca var det dock nästan tomt på autostradan och det gick med bra fart. Väl framme i Lucca åkte GPS:en upp, och tur var nog det då det visade sig inte helt självklart att hitta till huset där vi skulle bo. Vi kom fram vid halv fem-tiden på morgonen. Som tur var hade Magnus redan kollat med ägarna och nyckeln satt i dörren.
Lördag – flygning. Vi sov till halv tolv, men sedan blev det full fart. Medan några begav sig ner till Supermercado (shoppingcentret) så åkte Brent och jag ut för att reka starten. Det var inte svårt att hitta starten då det fanns ett bra kännetecken att leta efter – starten skulle nämligen ligga precis framför en stor kraftledningsstolpe. Toppenstart med andra ord. Bra att det finns kraftiga trådar som skulle fånga upp en om man skulle draggas bakåt och få lyft utan att kunna penetrera ;-)
Efter att tittat på starten begav vi oss ner till huset för att få i oss lite mat och därefter upp till starten igen för ett eftermiddagsflyg. Flyget blev intressant. Då vi inte hade sett landningen, dvs vårt hus från toppen av berget, beslöt vi oss för att jag skulle starta först följt av Brent och Magnus. Tyvärr fick Brent lite problem med starten och när han startat så såg han inte mig. Jag var då på god väg mot huset och landningen.
De tittade helt enkelt åt fel håll och trodde att landningen skulle ligga närmare berget. Så de flög så nära berget som möjligt för att kunna utnyttja eventuella uppvindar och komma så långt som möjligt. När jag först såg Brent och Magnus trodde jag de bara tog en extra liten utflykt men sen noterade jag att det nog skulle bli svårt att nå landningen så långt bort ifrån, och de bara fortsatte och fortsatte efter berget. Brent sa senare "om han hade haft 1000 m till i höjd hade han bara fortsatt ännu mer i den riktning de hade stakat ut". Då det finns en hel del småvägar som alla verkar leda upp till en gigantisk villa med återvändsgränd, så tog det ett bra tag innan jag lyckades hitta de två upptäcktsresande på vad de kallade en stor väg. Vägen var så smal att jag var tvungen att backa då jag fick möte med en Land Rover.
Vi fick flera dagar med bra termik. Starten ligger på över 850 m över havet och landningen ca 40 m över havet så det är en fall höjd på över 800 m. Vägen upp är asfalterad nästan hela vägen. Det är bara sista biten som består av grusväg. Nedan ser Brent och Tord till att instrumenten är kalibrerade efter konstens alla regler före start .
Nåja upp på relativt hög höjd, termiken fanns överallt och inga problem att hålla sig uppe. Nedan ser man starten som ligger i gräsfältet till höger i bild.
Nedan ser ni gården vi bodde på med landningsfält, hus och pool till vänster om mitten av bilden.
Man kunde även landa på den inramade gräsmattan precis bakom huset. Där var gräset lite mjukare för vikning av skärmen. Bra för att träna landning då det fanns ett litet staket runt hela gräsmattan.
Här kommer två glada gubbar med öl i handen efter att avslutat ett skönt flyg.
Vi avslutar dagen med att grilla utan för huset. Kvällarna är härligt jumma och efter en öl eller två till grillningen så åker vino fram till laxen. I kväll blir det en kall Chardonnay, inget strävt och surt Chianti Classico.
Vinprovning. Ett måste är att åka ut på tur till Chianti för att provsmaka vino. Den vackra vingården nedan heter Castello di Verrazzano och är helt klart värt ett besök. Man bör boka en rundtur med guide och lunch eller middag med tillhörande vinprovning. Gå in på www.verrazzano.com för mer information. Hela området runt byn Greve in Chianti är fullt av vingårdar och själva Greve byn är värt ett besök.
I Greve finns flera stora vinmuséer (eller vad man skall kalla dem) där man kan prova över 100 lokala viner. Vi hade turen att möte några svenska vinexperter som var väldigt blåa om både läppar och tänder.
Vi fick en toppen intressant genomgång av de olika vingårdarna, vad som man skulle tänka på, att Chianti var ett större område än Chianti Classico och att det var betingat med en massa regler för att vinet skall få heta Chianti. Bland annat får man bara plocka viss procent av druvorna från stockarna, vinet måste hålla viss kvalitet och testas av någon kontrollant m m.
Överutvecklat – vi badar istället, och så det där tornet förstås. Tja så är det när man är morgontrött. Det var det nog flygbart varje dag om man bara såg till att man kom upp i tid. Det var bra fram till ett-tiden. Nåja vi beslöt oss för att åka ner till kusten en timmes bilväg från huset, för att bada i havet vid ett ställe som heter Forte dei Marmi och har en "Blue Flag-strand". Blue flag-systemet anger att stranden har en viss kvalitet vad gäller miljö och vattenkvalitet m m. På sidan www.comune.forte-dei-marmi.lucca.it hittar ni mer om stranden och på sidan www.blueflag.org kan ni hitta information om Blue Flag-systemet. Ett litet problem med Italien och dess stränder är att många av de bästa stränderna är privata och man måste sålunda ta sig tid att leta upp en offentlig badplats.
Pisa ligger på mindre än en timmas bilväg från huset där vi bodde, efter lite tjat från min sida åkte ner till Pisa. Även om poolen lockade min dotter mer än en resa till Pisa så kommer hon nog att uppskatta det när hon blir äldre. Tornet i Pisa är helt klart värt ett besök.
Nä nu är det nog med turistande, upp i det blå igen. Starterna är som vanligt toppen, med perfekt sluttande gräs. Starten går här in mot en dalgång.
Magnus på väg ut från starten
Nedan kan ni se den gigantiska landningsbanan, som förvisso inte är den officiella landningen, men vi frågade ägarna till stället vi hyrde om det var OK att landa på fälten runt huset och då gräset var slaget var det inget problem att landa var vi ville, bara vi inte landade i poolen!!
Hit kan vi tänka oss att åka igen. Snäll termik. Perfekt start och landning. Bra krubb. Stället är vackert och rent men saknar luftkonditionering, vilket kan bli lite jobbigt under de hetaste sommarmånaderna.
Lite fakta om starten:
Starten ligger mot syd och normalt blåser det alltid rätt på denna start.
GPS: N43°56.0451' E010°35.077
Den officiella landningen:
GPS:N43°53.957' E010°34.819'
Mer information om start och landning hittar du på www.altatensione.org.
Man får normalt inte använda våra 2-metersapparater i Italien. Det kan bli problem med kontrollanterna vid flygplatsernas säkerhetskontroll om du har med dig radioapparaten i handbagaget. Jag har fått problem flera gånger. Checka istället in radioapparaten med det normala bagaget.
Vi bodde på ett toppenställe:
Loc. Piano di Casciana Via del Giardinetto, 128
55014 Marlia, Lucca
Tfn +39 0583 920534
Fax +39 0583 30148 +39 0583 928021
Mobil +39 335 6477688
E-post:
Flygställen i Lucca-området:
Pizzorne: www.altatensione.org/enscheda.php
Diecimo: Hangställe för alla licensgrader, en kvart från Lucca.
Rigoli - S.Giuliano Terme. Också en kvart min from Lucca. Sjöbris, enkel flygning. OBS att platsen ligger nära Pisa ATZ.
Prato Fiorito. "Teknisk" flygning i Appennierna, starten ligger en halvtimme från Lucca. Enkel start och goda förhållanden för distans. Men förhållandena kan bli starka emellanåt.
Campo Cecina. Svårare flygning, starten en timme från Lucca. Man bör kunna topplanda, annars blir landningen knixig. Bra för distans och häpnadsväckande flygning längs kusten.
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.