Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Nya fenixflyg.se

Projektet med nya fenixflyg.se startades på initiativ av Fredrik Angrimer som under hösten började skissa pfå och prototypa en ny hemsida. Vid årsskiftet då en första version var framtagen utökades projektgruppen med Björn Hårdstedt, Stefan Fagerholm och Olof Eriksson, allt för att förankra arbetet och söka stöd för idéerna hos Styrelsen. Under resans gång har ett otal omarbetningar gjorts, funktioner har lagts till och tagits bort, grafisk formgivning har ändrats, kort sagt många timmars arbete har det blivit, men roligt och lärorikt har det varit. Fredrik vill oxå passa på att tacka Malin (sambon) som bidragit med engagemang och värdefull input under arbetets gång. Malin har dessutom visat prov på ett otroligt tålamod då timmen ofta blivit alltför sen.

Vad vi framför allt gjort, är att "byta plattform" som det heter. I stället för den gamla html-baserade webbplatsen, där alla filer ligger på en persons dator varifrån de skapas, uppdateras och sänds över till den skarpa webbplatsens server med hjälp av ett FTP-progam, så använder vi nu ett modernt publiceringssystem (Joomla) där alla med behörighet kan gå in från vilken dator som helst och skapa och uppdatera sidor. Runt Joomla finns det en oerhört stark "community" som inte bara vidareutvecklar Joomla-systemet kontinuerligt utan också utvecklar alla upptänkliga "plugins" med ytterligare funktionalitet, där vi kan välja och vraka bland ett digert utbud. Det kan vara allt från webbshopar, fotogallerier, kundvårdssystem mm. Detta gör att vi själva inte behöver "koda" speciellt mycket. Det handlar till största delen om att integrera befintliga komponenter och möjligen anpassa dessa till vårt specifika behov. Detta arbete ska dock inte underskattas då merparten av nerlagd tid på fenixflyg.se gått åt till just detta.

Ett annat gigantiskt jobb har varit att föra över allt gammalt material och få det att fungera bra med ny layout. Vi har till exempel redigerat och moderniserat nära hundra reportage från Fenix-aktiviteter, och då är vi långtifrån färdiga.

Samtidigt som vi har utvecklat många funktioner så att fenixflyg.se verkligen ska ligga i framkanten, så slår vi vakt om kvaliteten i innehållet. Flygställeguiden till exempel, får ett helt nytt utseende med hjälp av Google maps. Men vi har också gjort en ordentlig granskning av varje flygställe. Några har vi "droppat" och några har tillkommit. Vad som kändes "hot" 1999 har, både vad gäller Internet och flygning, har inte i alla avseenden hållit för tidens tand.

Att vi använder en modernare, och därmed mer komplicerad plattform, kan även innebära vissa funktionsproblem. Vår målsättning är att ingenting ska bli sämre, ingen funktion ska tappas. Men några saker återstår att lösa. Det går till exempel inte lika bra att mobil-surfa på den nya webbplatsen som den ser ut nu. Det gäller även den nya anslagstavlan. Det här är något vi kommer att utveckla framöver.

Nedan hittar lite information om vad du kan göra för att göra fenixflyg.se bättre, vilket vi hoppas att du vill bridra ned. Du hittar också en sammanställning av dom viktigaste nya funktionerna/förbättringarna.

Hursomhelst, grymt välkomna till nya fenixflyg.se!

/Webbredaktionen

Fredrik Angrimer, Björn Hårdstedt, Olof Eriksson, Stefan Fagerholm


Hjälp oss att göra fenixflyg.se bättre

Det första du kan göra är att logga in och uppdatera din användarprofil genom att kolla att dina kontaktuppgifter stämmer och komplettera med sådant som saknas. Lägg gärna in ett foto på dig själv (som bland annat kommer att synas när du är inloggad och i medlemsregistret). På så vis bidrar du till en mer personlig klubbsida.

Har du inte fått ett mejl med inloggningsuppgifterna kan det bero på att vi inte har din mejladress i vårt register eller att den är inaktuell. Hör då av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så fixar vi det.

Har du övriga synpunkter, idéer, önskemål om nya funktioner, hittade fel eller dylikt, hör gärna av dig till webmaster Fredrik Angrimer på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..


Sammanfattning av de viktigaste förbättringarna

Nyheter och reportage

Varje nyhet och reportage blir en artikel som sparas i databas och blir sökbar. Vi har tagit över en stor del av de gamla reportagen, och ambitionen är att alla ska med – vi betraktar dem som en kulturell skatt. Skillnaden mellan nyheter och reportage kan ibland bli fin. Reportage är en berättelse med bilder från någon aktivitet. Nyhet är meddelande om något som hänt eller ska hända.

Flygställesguide

  En genomgripande kvalitetsgranskning har gjorts av varje flygställe. Nya Google Maps-baserade kartor med vägbeskrivningar, användbara länkar kring flygställena till restauranger, fik och utflyktsmål, förbättrade resebeskrivningar där det är självklart att vi försöker uppmuntra till resande med lokaltrafiken framför att ta bilen. 

Anslagstavla

  En ny anslagstavla gör det lättare att skriva trevligt formaterade meddelanden innhållande bilder, länkar, olika stilar, olika färger, smilies med mera. Dessutom kan du prenumerera på inläggen med hjälp av RSS Feeds (se nedan). Är du dessutom inloggad kan du ändra i och ta bort dina redan skrivna meddelanden. 

Inloggning

Nu kan alla Fenixmedlemmar logga in på fenixflyg.se. Inloggninsuppgifter ska du ha fått via mejl. Har du trots allt inte fått det, hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Fenixmedlemmar behöver inte registrera sig själva, detta görs i samband med att du blir medlem. Besökare kan däremot registrera sig för att ha möjlighet att lägga in annonser på Fenixtorget samt ändra i och ta bort egna inlägg på afnslagstavlan. Registrerade icke-medlemmar kommer endast åt viss funktionalitet, således inte medlemsregister mm.

Kommentarsfunktion

Så gott som varje nyhet eller reportage kan du kommentera.

Aktivitetskalender

  En kalender med bland annat automatisk funktion för påminnelser, sökbarhet, sammanställning till förstasidan mm. 

Arkiv

Det finns ett dokumentarkiv och ett nyhetsarkiv. Dokumentarkivet innehåller föreningens brev och skrivelser, styrelseprotokoll mm. För att komma åt styrelseprotokoll krävs det att du som medlem är inloggad. Nyhetsarkivet är ännu tomt men kommer att fyllas på årsvis då vi tömmer förstasidans nyheter. Sökfunktionen gör att det går lätt att hitta gamla dokument och nyhetsartiklar.

Tävlingssida

Här ska vi försöka oss på mer och bättre uppföljning av Fenixpiloternas tävlande. På en särskild sida kan du även se hur det gått i Mälarcupen genom åren. Tanken är att PoängPlockarCupens (PPC) registrering kommer att ligga här.

Vädersida

  På vädersidan finns direkt ett urval av de viktigaste väderprognoserna, de som du använder för att bedöma om det går att flyga eller inte. Ytterligare prognossajter, såsom låghöjdsprognos, regnradar, yr.no med flera hittar du som undermenyer. 

Ny medlemshantering (så kallad Community-funktionalitet)

Nu kan alla medlemmar logga in och uppdatera sina kontaktuppgifter såsom adress, telefonnummer, porträttfoto, licensdetaljer, fältgruppsinformation, anhöriginformation med mera. Detta bidrar till att vi kan ha ett så aktuellt medlemsregister som möjligt samt att det minskar den administrativa bördan för styrelsen (typiskt ordförande och kassör). OBS! Har du inte fått inloggningsuppgifter så hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Arbete pågår med att integrera fler funktioner, exempelvis direktmeddelanden (PMS), personlig bloggmöjlighet, fotogallerifunktionalitet, födelsedagsbevakning med mera. Watch out for more!

Porträttfotografi (så kallad Avatar)

Nu finns möjligheten att komplettera sin användarprofil med ett porträttfoto, som bland annat kommer att synas i medlemsregistret, i anslagstavlan när du gör inlägg, i fältgruppslistan om du är medlem där och inte minst i modulen som visar vilka som är påloggade för stunden, med mera. Ett foto hjälper oss att känna igen varandra och bidrar till en ökad klubbkänsla, så ladda gärna upp ditt foto i din profil.

Sökfunktion

Nu har vi äntligen en sökfunktion på fenixflyg.se, som söker på det mesta av innehållet i databasen, där du också har möjlighet att göra smarta filtreringar på vissa "områden".

Köp & Sälj - Fenixtorget

  Självklart måste vi ha en egen Köp&Sälj-sajt. Denna döpte vi till Fenixtorget och där du kan köpa, sälja eller byta dina flygprylar. Fenixtorget är öppet för vem som helst, alltså inte enbart Fenixmedlemmar. Det krävs dock att man registrerar sig på fenixflyg.se för att kunna lägga in/ändra i annonser. 

RSS Feeds

  En kraftfull funktion är så kallade RSS Feeds. Det innebär att du kan prenumerera på allt från artiklar, reportage, anslagstavlan, Fenixtorget och få det levererat till din mejlklient, din desktop eller annat program som stödjer feeds. Då behöver du inte missa någonting viktigt bara för att du inte ständigt kollar av fenixflyg.se. Håll koll efter RSS Feed-ikonen.

Enkäter

Vi har nu möjlighet att lägga ut olika snabbenkäter för att ta pulsen på medlemmar och besökare.

Sajtkarta

Sajtkartan ger en överskådlig bild av den hierarkiska informationsstukturen på fenixflyg.se.


Skapad: 04 Maj 2008
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment