Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Kåseberga 2008 – Hönsacupen Österlens Coupe Icare

Så var det dags för Österlens Coupe Icare, vi får väl kalla den Hönsakoppen i brist på bättre namn. Skulle detta bli Sveriges första (genomförda) maskeradflygning?

Nina drev på oss för att vi skulle hinna få klara våra hönsadräkter - Camilla och Jari sydde hönsakammar som furier, inpå småtimmarna och de andra stoppade tidningspapper i nämnda kammar. Stefan stod i nattmörkret under gatlyktan och kletade in Eder Skribent i textillim och tömde Jysk Bäddlagers billigaste dunkudde (39:-) över mig. Jag behöver väl inte tillägga att det slutade i katastrof - limmet gick rakt genom engångsoverallen och limmade ihop Eder Skribents håriga bringa och dito armar. Ett kilo fjädrar satt fastlimmade på våra händer, 37 fjädrar fastnade på overallen.

Men skulle det var någon mening med vårt slit - högtrycket låg fortfarande som en kompakt kloss över oss och släckte effektivt sjöbrisen. Jaja, det kanske skulle gå att få till något symboliskt flyg på Ravlunda med lite tur. Vid briefingen på Skyadventures vände dock allt: "Det blir stora starten i Hammar". Uppslutningen var stor och parkeringen full i Hammar och snart strömmade märkliga ekipage ut från hanget, där var ett liv och ett kiv - en para-taliban, en skidåkare i tidstypisk Snowrollermundering, en dykare m m.

Å så en massa Fenixhönor förståss. Stefan startade med schwung samtidigt som han gav upp sitt sedvanligt tonsäkert skrällande kuckelikuu!

Vissa stilpoäng måste tilldelas Kristoffer Stenbeck - hans alter ego Mike Pung hade den där omisskännliga grodaktiga benställningen och samma rejäla Spandexfodrade paket som den där killen från Österrike; jag tror ni vet vem jag menar.. Möjligen med ett halvt poängs avdrag för att han inte slängde in bärremmarna i mittencellerna, som "Pungen" gör när han packar skärm (åtminstone när han var i Åre).

Oomstridd vinnare var dock Hammars Erroll Flynn, Österlens egen Captain Jack Sparrow: Johnny De...förlåt, Pirat-Kalle som förde befäl från bryggan på sitt flygande piratskepp (aye, capt'n; en plastjolle från Galne Gunnar är väl också ett slags skepp?) med den där fräcka självklarheten som ibland benämns "panache".

Vi var många som stod stumma av beundran när han säkert styrde sitt luftfartyg fram och tillbaka över höga hanget i Hammar. (du glömmer väl förresten inte att "Talk Like A Pirate Day"(19 sept) snart är här igen? För inspiration och träningstips, se: www.talklikeapirate.com )

 

Tävlingens klimax inföll när tre muntra män, Kalle, Kristoffer och Mäster Pierre handlöst slängde sig ut från "The Big Start" iförda skärmar som såg ut att vara tillverkade direkt efter Dackefejden. Det var rediga madrassvar i mintgrönt, chockrosa och blåbärslila; vi snackar spandex, axelvaddar, hockeyfrilla, tyrolermustasch och selar av den där typen som fönsterputsare använder. Lättviktsutrustning innan begreppet var ett säljargument!

Pierre hade grävt djupt i källaren och dessutom hittat tidstypisk flygklädsel sydd av skärmduk! Utmärkt för att förhindra uttorkning i värmen då plaggen andades lika mycket som ett reaktorkärl. Det kan ha varit vågornas brus men jag kan svära på att jag hörde ett tydligt pysande när formationen flög iväg på sin korta färd mot havet! Om jag säger att glidtalet var 5:1 så menar jag inte att skärmarna gick fem meter framåt för varje sjunkmeter... Stora plask blev det iallafall när höjden tog slut - don't try this at home, kids.

De historiska (och blöta/sandfyllda) skärmarna skänktes bort till behövande ynglingar. Stefan säkrade en av rariteterna och Eder Skribent är numera stolt ägare till en hypermodern Nova Trend med Hannes Papesh autograf och allt! Tack Pierre - Every home should have one! Tack Gustaf, CPS och Pierre för en minnesvärd dag - klart inspirerande! Jag säger som general MacArthur när jänkarna tvingades ut från Bataan:

"We shall return" 
 
 

 

P.S. Jag skulle fortfarande behöva dra loss lim från bröstet om inte skriken skulle väcka grannarna.


Skapad: 03 augusti 2008
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment