Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Tjuvstart på Barkarby

Team 4 tjuvstartade på Barkarby sista helgen i augusti eftersom Härkeberga var upptaget denna helg. Det blev blandat väder med vind från alla håll och kanter (utom syd) och några regnskvätt, men tidvis väldigt fin flygning, även några bra termikflyg.

En eller två gånger per säsong är Härkeberga upptaget av RC-helikoptertävlingar. I våras var vi istället en helg på Vängsö, och denna helg rullade vi halva utrustningen till Barkarby, dit stora flyttlasset går om en månad. Det är ju lite vemodigt eftersom det nu verkar vara sista hösten för Barkarby flygfält som vi lärt känna det. Det är möjligt att det till och med kan bli BÄTTRE för skärmflygning när motorflyget försvinner, men inte samma sak. Motorkärrorna är ju en del av flygfältets själ.

Den här dagen inleddes med att allas kängor blev dyngsura av det höga blöta gräset (det hade regnat ymnigt i Stockholm hela veckan). Räddningen kom i form av Barkarby Flygklubbs gräsklippartraktor, och en varm sol som tittade fram. Efter bara en liten stund kunde vi sträcka ut på marken i snabbtorkat gräsrufs utan att bli våta i baken.

Jill kör linor, Henrik har just blivit avlöst på vinschen

Det var lite knepig vind hela lördagen, alltför sned (från nord) för att vara riktigt lämplig för de färskaste. Men det hindrade inte att det blev rätt bra fart framåt lunchtid, och även några tandempassagerare kom på besök. Team 4 var även i behov av en ny vinschförare efter att Robert tagit en paus, och Johan Grosshandlare spakade igång under tryggt överinseende av Henrik O och Mats D som kommit för att täcka upp. Under söndagen hann Johan bli nästan klar. Söndagen var förresten rätt spännande vädermässigt. Mitt på dagen fick vi snabbpacka och fly till cafét efter att piloterna på höjd såg hur ett ilsket regnväder närmade sig från norr. Just innan regnet kom blev det ett rejält molnsug, och det var frestande att ligga kvar... Samma sak upprepade sig på eftermiddagen, minus regn. En stunds sol följt av en liten molnfront gav flyg på uppemot halvtimmen på 3–400 meters höjd. Göran Jergeus satte garanterat personligt rekord på Barkarby. Båda gångerna kunde man flyga långt bort, längs Akallavägen, över Järfälla kyrka och halvvägs till IKEA och tillbaka utan problem. Det var av någon underlig anledning nästan inga sportflygplan i luften på söndagen, så vi hade hela ATZ och sektorn ovanpå nästan för oss själv. Ja, med undantag då av flyguppvisningarna som hölls av en mullrande rysk JAK ovanför Street Cars Fest som hölls på den västra delen av flygfältet (den del som inte längre är flygfält).

Johan vinschar

Fältteam 4, denna gång äntligen samlade mangrannt: Björn H, Jill, Johan B och Göran J, tackar för sig. Nästa helg kör team 5, och vi är tillbaka på Härkeberga september ut.


Skapad: 31 augusti 2008
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment