Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Årets sista termik?

Det är inte ofta man får en timmes termikflyg i slutet av september, men det är vad några lyckades med helgen 20–21 september i Härkeberga. Bra fart på marken gav runt 114 flyg under helgen, ibland med fyra–fem i luften samtidigt.

 

Lördagen var fin, med bra läge för multiball för den ganska glesa skara som färdats till kyrkbyn. En besökare från Pegasus (kul att höra att klubben fortfarande existerar) gjorde TRETTON flyg, övertygad om att maxtaxan gällde även icke Fenix-medlemmar, vilket är lite oklart. Efter viss vånda gav tjänstgörande kassör med sig och bjöd på de sju sista flygen.

Söndagens utresa väckte viss oro eftersom dimman låg tät över upplandsslätten. Bankarna låg i markhöjd redan strax efter Bålsta. Men solen var stark nog att bränna bort de våta slöjorna, lyckligtvis inte snabbare än att den första timmens flygning kunde ske både ovanför, bredvid och genom de vita tussarna (hela tiden under bra VFR-förhållanden kanske man ska tillägga för att inte branschens paragrafryttare ska kasta sig på tangentbordet).

 Ovan molnen

Det var ganska många besökare för tandemflyg denna dag, och faktiskt flera av dem från trakten runt fältet: Skolsta, Örsundsbro och Enköping. Jörn hade en kompis som kom på motorcykel och tog översta bilden på Jörn när vi möttes i luften.

Robert Krols kängor

Dimbankarna lyfte successivt, och fick platta undersidor. Och innan vi visste ordet av blev det termiskt. Inte starkt, men tillräckligt för att bland andra Fredrik och Robert kunde kurva upp till 900 meter och tjoa åt varandra.

Det var en enormt bra dag på starten, med bra tempo utan stress, som alltid när team 1 sköter firman. Vinschen kördes av Fredrik, Conny och inhopparna Folke och Mats. Björn Svedemar styrde starten hårt men rättvist och seconderades av Raymond, i en takt som fick klädnypornas stålfjädrar att glöda och det kändes ibland som om vi var mer i luften än på marken. Daniel skötte linorna sagolikt med några inhopp av Storhasse med flera, och George grejade bokföringen så kryssen närmade sig högermarginalen i faslig fart.

Vi var flera piloter som hann med NIO flyg var. Totalt blev det 73 flyg på söndagen, och det trots två avbrott för utelandningar av segelflygplan från Långtora.

Nu är det en helg kvar i Härkeberga innan vi stänger sommarbutiken.

PS. För den som undrar: Antalet tandemflygningar denna söndag var extremt. Vi har prövat oss fram för att se vad som funkar utan gnissel, eftersom intresset för skärmflygning har exploderat hos upplevelseföretagen. Och även om denna dag "funkade" så är en slutsats att vi här nådde någon slags smärtgräns. Klubben ska se över rutinerna för besökare på fältet så att alla tycker det är en positiv grej. Synpunkter mottages tacksamt av styrelsen.


Skapad: 22 september 2008
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment