Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Utflykt till Kalkberget

Kalkberget

Åter en helg utan flygning, men denna helg tog team 4 initiativ till en utflykt till Kalkberget vid Egelsvik på Mörkö. Många fick en aha-upplevelse av detta fina sydosthang som nu säkert kommer att bli flitigare besökt.

Det var lite som förr i tiden, runt sekelskiftet, då vi åkte runt varje helg och letade flygställen. Ofta utan att flyga. Vi minns de legendariska helgerna då vi letade rätt på starterna på till exempel Klövberget och Ingaröhanget. Den där rekognoseringen är egentligen bäst att göra när det inte är riktigt flygbart, för då är man inte lika stressad att komma i luften, utan tar god tid på sig.

Sydost är ett knepigt läge, men nere på Mörkö finns en klippa som vätter i den riktningen. Platsen ligger precis rakt över Himmerfjärden från Rangsta och Hoxlabergen där vi flyger året runt på västvind.

Kalkberget

Vi hade tur med vädret. Så sent dom några kilometer från målet vräkte regnet ned,, men väl framme i Egelsvik var det uppehåll och vi var totalt åtta fenixar som besiktigade starten. Vinden var dock för svag för att man skulle kunna hålla sig i luftten, så allt tyg stannade i säckarna.

Tor Jansson har flygit här och berättade lite hur han tycker det funkar. Starten är bra, men landningen aningen tajt, med en långgrund dyig vasstrand, träd och telefonledning innan man når in till den lilla ängen där man landar. Man bör kolla hur det ligger till med vattenståndet, ifall man blir tvungen att sätta sig i vassen. Och det går alltså inte starta när det är för svag vind.

Kalkberget

Att hitta dit är ganska lätt. Vi lägger ut Kalkberget på flygställeguiden så småningom. Man kör fram till bommen vid parkeringen som är skyltad Kalkbergets naturreservat. Tänk också på att det är ett naturreservat, och var rädd om naturen. Det finns två vägar upp, en kort brant och en lång flackare. Bilden visar den branta stigen som går upp på åsen (korta vägen). När man väl kommit upp på toppen leder en bekväm promenad längs rödmålade stenar ut mot kalkbrottet och den start som är mest ostörd av turbulens från skogen på andra sidan viken.

Vi ser fram emot mer sydostvind!


Skapad: 06 december 2009
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment