Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Avtal med SAS lyft för utlandsresan

sas

Fenix har genom Riksidrottsförbundet tecknat ett avtal med flygbolaget SAS som innebär en rejäl kvalitetshöjning av våra resor till flygsemestrar i när och fjärran. Bland annat innebär en bokning enligt sportavtalet två fria bagage om 23 kg vardera.

Avtalet gäller resor som på något sätt arrangeras i klubbens regi, även när mindre grupper från klubben åker på gemensamma arrangemang, träningsläger eller tävlingar. För den enskilde innebär sportavtalet flera avgörande fördelar, som ger SAS ett fint konkurrensläge gentemot det mer extrema lågprisflyget.

Vi ska komma ihåg att de stora bolagen från början var extremt slöa och ointresserade av att möta våra behov av till exempel större sportbagage. Jag (artikelförfattaren) minns ett synnerligen irriterande telefonsamtal för tio år sedan med marknadschefen på SAS, där jag försökte få honom att förstå a) att det finns fler idrotter än golf (SAS hade då börjat med det berömda "golfbagaget), och b) att det inte är rimligt att debitera straffavgift för oplanerad övervikt när bagaget anmälts månader i förväg. Det var i stället lågprisflyget och särskilt det irländska bolaget som tog initiativet att tillåta sportutrustning för fasta avgifter per kolli. Först för några år sedan vaknade de stora bolagen, och i våras skrev Riksidrottsförbundet ett avtal med vår "national carrier" SAS.

Förutom de två fria bagagen på 23 kg (som är värda minst 1 500 kr om de skulle betalats enligt till exempel det irländska bolagets prislista för bagage) kan man utan tjafs avboka eller ändra namn på biljetter till strax före avresan. För ett klubbarrangemang betyder det en enorm förenkling – vi kunde köpa alla 18 biljetterna till höstens slovenienresa långt i förväg utan att ha ett enda namn bokat. Vi lade in fiktiva namn vid bokningen och har sedan fyllt på med riktiga namn successivt som de kommit in. Och när något krånglar kan man ringa till en riktig levande människa som dels svarar trevligt i telefonen utan att ta betalt per minut och dels löser problemet pronto.

Avtalet kan användas vid alla resor som "arrangeras av en förening". Så någon koppling till klubben måste det ha. Men om ett gäng fenixar tillsammans arrangerar att åka med Peder till Sydafrika eller liknande, så kan även då avtalet användas – det räknas som ett av oss arrangerat träningsläger. Samma sak när vi reser till tävlingar. Det ska vara fråga om skärmflygresor förstås, inte shoppingresor till New York. För att boka krävs en särskild kod som du får av någon i styrelsen.

Avtalet påverkar inte SAS prislista, förutom att klubben får bonuspoäng som kan användas för att rabattera framtida resor. Men i och med möjligheten att boka av och om utan frågor, kan man köpa biljetter tidigare och därmed till bättre pris. Tänk på att det kan bli prisjustering vid ombokning.

Tänk så skönt att slippa parkeringen på Skavsta, tänker denne prez.


Skapad: 13 juli 2012
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment