Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Nya grindar i Härkeberga

harkeberga grind 2

Nu är de trassliga elstängslen i entrén till fårhagen i Härkeberga ett minne blott. Sven-Ola och Björn tog en arbetsdag torsdag 29 augusti och byggde klart grindarna. Nu blir det lättare för fältteamen att öppna hagen, och mindre risk att få en massa volt i kroppen. Och mindre risk att fåren rymmer.

Det som gör Härkeberga möjligt som ett bra skärmflygfät är att vi kunde förlänga ordinarie startbana. Själva flygfältet är bara 730 meter långt, och det räcker inte för att i svag vind få en releasehöjd värd namnet.

Vi var först i kontakt med markägare västerut, men det kändes allmänt segt. Då sneglade vi på fårhagen i flygfältets östra ände. Det ägs av Lone Nyman som bor i Härkeberga och driver Prylboden och Caféet på vägen upp till kyrkan. Lone gillade oss och låter oss använda fårhagen som startplats/vinschplats, så vi får nästan tusen meters startstråk. Fika hos Lone ofta! Och gör seriösa köpräder i hennes prylbod! Som tack har vi också byggt stängsel runt Lones hundgård.

För att komma in i fårhagen krävdes att vi gick över ett dike med en spång byggd av lastpallar (som Thomas Östman fixade) och träribbor som klarar att köra över vinschen på. Men det måste också vara en säker avspärrning när vi stänger för dagen, så inte fåren rymmer.

Vi försökte med elastiska elrep och andra mjuka avspärrningar, men det funkade inte optimalt. Så tredje året ställde Lone dit stålgrindar. De blev lite krokiga efter att ett av de lokala flygplanen pluslandat, och var väldigt tunga och krångliga att flytta på. Inför årets säsong föreslog Lone: "Bygg en grind". Självklart, så borde det vara. Grindarna byggdes tidigare i år av Björn H, Tommy Sundvall och Björn Svedemar m.fl., men vi har inte fått till anläggningsarbetet. Nog. Björn och Sven-Ola åkte ut på torsdagen för att få ordning på grindarna som har stått på plats sedan i juni och undrat vad deras roll i universum var.

harkeberga grind svenola

Sven-Ola med bakgrund i jordbrukarfamilj visade sig vara en stjärna på markarbeten, och tillsammans fick vi grindarna på plats med stolpar i ordentligt djupa hål (tänk dock på att det krävs regn för att stolparna ska bli riktigt fixerade). Flera av de gamla staketstolparna intill grindöppningen var i dåligt skick och satt löst, så vi bytte ut dem och grävde ned de nya till bättre djup och spände upp stängslet. Vi gjorde också en rejäl uppsnyggning av området. Städade bort allt skräp, all elstängsel-slum och gamla ruttna pålar, och nu ser det riktigt fint ut.

Vi höll ned höjden på grindstolparna, och kapade också alla stolpar runt grinden så de inte är högre än absolut nödvändigt. Därmed hoppas vi ha reducerat risken att vinschlinan skär ut och fastnar i grindstolparna (det kommer att sättas upp ett glidskydd för linorna senare). Eller i spindlarna. Spindlarna är på Härkeberga vad huggormarna är på Barkarbyfältet = en omistlig del av den lokala faunan.

harkeberga grind spindel

För fältteamen: grindarna öppnas mot flygfältet, FRÅN fårhagen. Alla gångjärn och förankringar av grindarna är gjorda av rep. Ingenting behöver knytas upp.

På fårhagesidan av grinden sitter två elastiska elrep, de är till för att hålla nyfikna får på avstånd, och för att en påhittig bagge inte ska få för sig att stånga bort grinden. Lossa kablarna från krokarna på stolparna och lägg dem åt sidan.

Mitt emellan de två grindarna sitter en stolpe nedkörd i marken, för att förankra grindarna och göra dem stadiga när de är stängda. Vi ska slå ned ett rör som den stolpen ska stå i. Just nu är den bara nedslagen i marken. Lyft bort stolpen och försök slå ned den på samma ställe när dagen är slut.

Tänk på att det krävs regn och lite tid för att jorden runt stolparna ska packas och hårdna. Stolparna sitter bra i sidled, men inte så bra i vertikalled. Undvik att dra uppåt i stolparna alltså, under en tid!

harkeberga grind

Vi är nöjda med dagens insats. Det krävs mycket jobb för att hålla våra flygfält och andra flygställen i bra skick. Om du har lust att vara med i våra teknik- och arbetsgrupper, kontakta någon i styrelsen. På våra årsmöten uppmärksammar vi alltid dem som gjort insatser för klubben. Vi hade en skön dag i behagligt arbetsväder, och lärde känna varandra lite bättre på kuppen. Sådan skön gemenskap försöker vi ha i den här klubben.


Skapad: 29 augusti 2013
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment