Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Svettigt trädgårdsarbete på Granholmstoppen

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta

Höstens stora arbetsdag lördag 5 oktober på vår främsta flygbacke Granholmstoppen blev en stor succé. 25 medlemmar hade slutit upp med verktyg och gott humör, och tillsammans förvandlade vi en förbuskad prärie till värsta golfgreenen. Nu är backen i riktigt fint skick för vinterhalvårets lekar och övningar.

Det var oerhört förbuskat med högt gräs, nyponbuskar och förvedade tistlar, jättelokor och vildsparris långt upp på startytorna. Man ser nedan hur det såg ut när vi kom. Det är starten mot nordväst med meterhög vegetation på bilden. Men metodiskt gick vi lös på den oönskade vegetationen.

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta

Tomas, George och Peer-Åke tog täten i startens västra del.

g-toppen 08 george

När man överblickade den väntande arbetsuppgiften såg det till en början nästan hopplöst ut. Men med hjälp av både handverktyg och motordrivna redskap kopplade Fenixmedlemmar med vilja av stål snabbt greppet både på det meterhöga sega och förvedade gräset och de elaka buskarna.

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta

Jens var en av dem som gjorde efterarbetet med Rays gräsklippare.

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta, Djuro

Taggbuskar och grästuvor, möt Djuro — LIEMANNEN!

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta

Där Djuro svept fram var Ralph en av dem som gjorde det tunga efterarbetet. Kanske hyr vi en klippare med drivning nästa gång...

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta

Långt nere i backens östra del hade en långt gången förbuskning givit förutsättning för att försörja ett ordinärt motionslopp på längdskidor med nyponsoppa. Vi skulle kunna fördraga nyponsoppa i denna backe, men inte nyponens taggar. Staffan tog befälet och genomförde en osentimental massaker tillsammans med bland andra Mattias (som moonar oss).

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta

Taggbuskar är inte så kul bakom starten heller. Och eftersom nyponen haft fräckheten att börja växa upp på själva startplatten sattes särskilt elakt brynta saxar och mördarsågar in här. Bertil, Ralph och Johan (som är alldeles ny medlem) samlar ihop högar med huggna buskar för transport långt bort.

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta

I halvtid serverades grillade tyska korvar med bröd. Björn S vänder på korvarna medan Mattias langar upp fler.

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta

70 läsk gick åt. Här är det Hans K och Björn S som svalkar sig. Björn har ett särskilt förhållande till backen: han var främste expert i  projektgruppen som tog fram det förslag till ombyggnation av backen som Stockholms Idrottsförbund gillade och tillsammans med Stockholms stad investerade närmare en halv miljon i att genomföra.

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta

Bertil, Stefan, Peer-Åke, Jill, Mattias, Johan P, Tommy H N, Lennart, Tommas, Magnus och Oliver var bara några av de många som slet under arbetsdagen.

Fenix sköter Granholmstoppen, Akalla, Tensta

Och här beundrar vi resultatet i halvtid: genom att vi har genomfört den här skötseln minst en gång om året under en rad av år, gömmer sig en fin gräsamatta under den vildvuxna vegetationen. Man blir flygsugen bara man tittar. Och ännu återstår en dryg timmes jobb.

Tillsammans åstadkom vi om inte ett mirakel så åtminstone ett smärre underverk. Nu är hela startområdet på Granholmstoppen, i alla flygriktningar, förvandlat till en fin gräsmatta. Och det har gjorts en ordentlig "siktröjning" långt ned i backen och även ute på fälten i väster, så man kan backglida på låg höjd och landa utan att hamna i taggbuskar.

Stort tack till alla medverkande, även ni som av någon anledning inte fastnade på foto. Det är sådana här gemensamma ansträngningar som gör att vi kan hålla våra idrottsplatser inte bara användbara utan vackra. Vi har all anledning att vara stolta.

Ska vi för säkerhets skull klarlägga, inte minst med tanke på att Granholmstoppen ligger i ett kulturreservat, och att andra än klubbmedlemmar kan läsa denna artikel, följande:

Den skötsel som genomförs och beskrivs i denna artikel är helt enligt den överenskommelse Fenix Skärmflygklubb träffade med Stockholms stad när backen byggdes om. Överenskommelsen innebär att vi har fria händer att klippa och ansa vegetation på starten, liksom att hålla buskar och träd nere i hela flygområdet. Däremot ska inte hela backen klippas kort, eftersom det höga gräset utgör skydd och habitat för många fåglar. Barrträden i dungen framför backen får vi heller inte röra eftersom de betraktas som en del av kulturlandskapet (men björken ska vi snart ta). I vår uppförandekod ingår också att stämma av alla större ingrepp med Mats Löw som driver discgolfbanan.


Skapad av Björn Hårdstedt och Lennart Karlsson den 7 oktober 2013
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment