Håkan Lindqvist tar Fenix första SM-guld
Efter en jämn och säker SM-vecka i Àger stod till sist Håkan Lindqvist överst på prispallen. Stort grattis till Fenix förste guldmedaljör. På fjärde plats hamnade Tor Jansson, och tillsammans med övriga klubbkamrater tog de lagsilver.
Foto: Fredrik Gustavsson
Det blev en fin Nordic/SM-vecka i spanska Àger för de fyra deltagarna från Fenix. Håkan Lindqvist, Tor Jansson och Mats Danielsson som varit med ett tag fick sällskap av "rookien" Victor Bergelin.
Vi hade förhoppningar om medalj i lagtävlingen. Tidigare har Fenix tagit hem silvret, skulle det kunna bli ädlare valör denna gång? Det urstarka laget från Åre såg oslagbart ut. Vi som följde tävlingarna glömde nästan bort att titta på de individuella tabellerna. Men plötsligt blev de superintressanta.
– Nordic har alltid varit jinxigt för mig, berättar Håkan Lindqvist när vi hugger honom mellan en dags tjänstgöring i Fenix fältteam 5 och avfärd till SIV-kurs i Annecy.
– Jag har aldrig fått till det. Det blev inte bättre av att jag fick mitt handbagage snott på hyrbilsparkeringen i år, kort efter ankomst i Spanien. Känslan var inte direkt uppmuntrande. Men det var inga grejer jag behövde för tävlingen som försvann, och sedan när första tävlingsuppgiften kom igång kändes det fint.
Det kändes uppenbarligen väldigt fint, och Håkan blev bäste svensk första dagen i den tävling som heter Nordic Open och är en öppen tävling där de nordiska nationella mästerskapen ingår, däribland SM.
– Med den tävlingsform som Nordic körs med, har man råd att dabba sig en dag, men inte två. Min dabbning kom redan på uppgift 2 när jag valde fel ställe att ansluta efter passage av en stor dal. Det blev bara 362 poäng den dagen. Men resten av veckan höll jag ihop det. Min bästa dag var onsdagen.
Håkan berättar länge om den spännande tredje tävlingsuppgiften som gick över en totalt varierad terräng, från bergsmassiv till stora skogar.
– Den som blev min huvudkonkurrent om segern, Patrik Nietlisbach, dabbade sig den dagen, han landade kort och tappade rätt mycket poäng.
Dramatiken höll i sig. Patrik gjorde en fantastisk fjärde uppgift och flög in som sexa i hela Nordic-tävlingen den dagen, men även om Håkan var en bit efter i placering skiljde det inte ens hundra poäng. Den dagen gjorde Tor Jansson en kanontävling och gick in som fjärde bäste svensk strax före Håkan, något som skulle lägga grunden till det svenska lagsilvret.
Sista dagen skulle bli avgörande, det var så lite som skiljde. Håkan igen:
– Sista dagen var en klassisk Àger-bana, på totalt 70 km. Först en liten vända ut i dalen framför start så att dagen hinner komma igång innan man fortsätter. Sedan 2.5 mil österut tills den stora bergsryggen tar slut. Halvvägs passerar man ett stort pass, och där kom jag lågt och fastnade ett tag och blev akterseglad av ledarklungan några km.
– Nästa ben är en och en halv mil norrut längs östra delen av en stor dal. Första delen av det benet fans inget lyft så jag kom lågt tillsammans med några eftersläntrare från ledarklungan, men vi lyckades hitta stig med ett par hundra meter till godo. Sedan var det gott om bra stig resten av det benet och jag toppade ur jättehögt precis vid vändpunkten.
– Hade mycket hjälp av Àgers många gamar. Såg en av dem gå i spinn. Mycket speciell syn.
– Nästa ben var en och en halv mil sydväst diagonalt ut i den stora dalen. Ledarklungan tog den säkra vägen längs den norra bergsryggen för att sedan göra en kort utstickare till punkten, men de hade otur och fastnade på vägen. Eftersom jag var en bit bakom hann jag se problemet i tid, och nyttjade den goda höjden jag hade för att snedda ut mot punkten och ta igen en stor del av försprånget. Den sista milen norrut till mål vid en sjö gick utan anmärkning. Jag var inte förste svensk, men poängförsprånget jag hade sedan tidigare räckte hela vägen.
Bakom Håkan gjorde Tor Jansson en jättefin tävling och slutade på fjärde plats. Att hamna just utanför pallplats bekom inte Tor så mycket, däremot var han lite sur på arrangören som valde speciella regler för lagtävlingen.
– Om de hade räknat de två bästa i laget, som man gör i alla andra internationella tävlingar, hade Fenix tagit lagguld också. Men det hade väl blivit för magstarkt för en del. Inget snack om att Åre hade det totalt sett starkaste laget, men regler ska väl vara regler...
Vi får se vad Fenix kan få ihop till nästa SM. Vi prenumererar på lag-silvret numera. Med nykomlingen Victor Bergelin som tredje bäste Fenix-pilot kan vad som helst hända 2020.
Gå gärna in på flightlog.org och titta närmare på svenskarnas flyg i Paralogg 3D.
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.