Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Fenix städar Barkarbyfältet

Fältteam 4 tog den regniga lördagen 7 maj tag i marksituationen på Barkarbyfältet. En rejäl städning och uppsnyggning på våra ytor gjordes, och även alla förberedelser för att återställa vinschning på 800 meters startstråk. 

Det har varit rätt eländigt på Barkarby en tid. Vi har tvingats flytta hit och dit, våra stråk har blivit avskurna, samtalen med markägaren har gått ömsom fint ömsom trögt. Det har lämnats väldigt mycket skräp på området, men sista tiden verkar det som om mängden uppeldade mopeder och tillknycklade energidrycksburkar minskat något.

Vi har kämpat med ett väldigt kort startstråk sedan förrförra hösten, som gjort det nästan meningslöst att vinscha om inte vinden är helt perfekt i riktning och styrka. Men nu ska det vara slut på det. Vi träffade ledningen för kultur-, demokrati- och fritidsnämnd och dess förvaltning på plats i höstas (se reportaget här på fenixflyg.se) och beskrev hur vi vill återställa stråket till 800 meter upp mot Hägerstalunds by. Det var bara glada miner och tummen upp från såväl som politiker (nämndens ordförande och vice ordförande) och chefstjänstemän. Sedan dess har samtal förts mellan kommunens olika delar utan att några beslut riktigt landat. Vi får en känsla av att det fortfarande på en del förvaltningar inom Järfälla kommun finns en lite avig inställning till friluftsidrott. Vi får tacka vår lyckliga stjärna att vi alltid haft vänner på fritid som bryr sig om sina föreningar. 

Fenix tar initiativet

För att föregå med gott exempel tar vi nu själva initiativet, helt i linje med vad som fick tummen upp av kommunens besökare vid mötet i höstas. Vi har gjort en lucka i den fula skräpiga vall som av oförklarlig skäl fortfarande ligger kvar mellan flygfältet och hangarområdet. Den byggdes som en panikåtgärd för att hålla de kriminella irländska hantverkarligorna borta från flygfältet, efter att de tre gånger hade ockuperat marken och svinat ned nåt fasansfullt.

Att det var en akut och angelägen åtgärd då kanske ursäktade, då, att vallen uppfördes utan bygglov i ett blivande naturreservat, men är knappast skäl till att den ska ligga kvar nu fyra–fem år senare. Särskilt som den är obsolet – man har hittat andra sätt att bli kvitt irländarna, och dessutom går det att köra runt vallen om man vill.

Så en lucka blev det, en smal som vår fyrhjuling kan klättra över när den drar upp vinschlinor till den nya starten uppe vid byn, framför det gula garaget. (För att alla ska vara glada är passagen utformad så den inte kan passeras med bil.) Stråket smiter nära den stora våtmarksdammen och vidare spikrakt upp mot byn. Marken längs stråket jämnades också till med jord och grus, inte perfekt men bra nog för att vi nu ska kunna starta på 800 meter utan att lindragarna får ryggskador när de kör. Det är en provisorisk lösning som vi förbättrar och permanentar i samråd med markägaren.

Fenix städar i Barkarby Hägerstalund

Utsikt från nya startplatsen längs det förlängda stråket, innan vi kommit upp och städat framför starten.

Miljöstädning

Vi städade bort massor med skräp som kom fram i marken, mycket plast, både lämningar från rivna hangarer som spridits vid rivning och vid tidigare inbrott, och lämningar av kvarlämnade fordonsdelar från busåkare.

Vi rensade också marken framför starten från stora mängder asfalt. Det är rester från de taxibanor som gick till hangarerna på sportflygfältet och som blivit kvar efter dels kommunens rivning och dels arbetet med Züblins deponi. Kommunantikvarien ville egentligen att dessa vägar skulle lämnas kvar som ett slags kulturminne av en epok, men blev tydligen överkörd av gatukontoret.

Fenix städar asfalt i Barkarby Hägerstalund

I ett tidvis intensivt duggregn och vindbyar från passerande kallfronter samlade Fenix ihop miljöfarligt avfall.

Alfaltssamlandet fyller två syften. Dels slipper vi få dem i kontakt med vår utrustning (tänk omantlade linor mot vassa asfaltkokor) och dels visar vi markägaren och andra insyltade att vi har en starkt positiv inverkan på områdets skötsel och karaktär.

Slutligen krattades marken framför starten, som består av sand och gräs längst upp. Efter tre timmars intensivt slit var alla blöta och skitiga till eländets gräns, men kände att målbilden för dagens insats var uppnådd med råge. 

Fenix städar i Barkarby Hägerstalund

Asfaltresterna är bortplockade, marken framför starten krattas. Det här kommer att bli så fint.

Se det här som en inspiration för alla fältteam. Det finns alltid något att göra, även en regnig dag som lördagen den 7 maj 2022. Tillsammans bygger vi vår förening och vår idrott starkare. 


Skapad: 07 Maj 2022
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment