Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Bakom kulisserna – Fenix teknikteam

Det är så mycket som tas för givet i en idrottsförening. Till exempel att utrustningen alltid ska fungera. Det gör den inte. Men i Fenix har vi en spetskompetens som inte går av för hackor – Teknikteamet. 

myrsjo 23

De flesta medlemmar har förmodligen ingen aning om vilket slit det är att hålla vår materiel i skick. Vinschar, fyrhjulingar, trädgårdsredskap, radioapparater, hangarer – det är ett j***a jobb som ibland sker under svår stress när något havererar under en flygdag.

I centrum för Fenix materiel-logistik finns Teknikteamet. Det består förnärvarande av Tommy Karlsson och Pär Eriksson, och förstärks ibland av andra som rycker in. Här kommer några intryck från Alexander Magnusson som tog tag i saker efter att vår nyaste vinsch Cesar tjurat lite under sista helgen i maj. Som en föredömlig verksamhetsledare skrev han först en rapport till teknikteamet och larmade styrelsen att remmarna i kraftöverföringen slirade och att flera skruvar var lösa eller saknades i systemet av rullar (detta trots Tommys omfattande vinteröversyn – det är luriga prylar vi har att göra med). Men Alexander nöjde sig inte med det:

– Eftersom det var flera fel på vinschen i helgen, ville jag få allt fixat inför kommande helg. Så jag laddade bilen med verktyg till jobbet så jag kunde åka direkt till Myrsjö efter jobbet. Efter att ha ringt teknikteamet för att få tips och planera fick jag med mig Pär Eriksson som jag hämtade upp på vägen ut.

– Det finns både Biltema och Bauhaus lägligt placerat längs motorvägen på väg mot Enköping, så vi shoppade loss efter skruv och Loctite, och hittade även en jordskruv som vi tänkte skulle kunna fungera som fundament till vindstruten. Vi kom fram till hangar-containern i Myrsjö vid 19-tiden.

– Prio 1 var byta ut de två spruckna remmarna från motor till vinsch, sen spände vi även upp remmarna som går till blå trumman (de som slirade i helgen). De var mindre spända än på röda sidan så detta kommer förmodligen lösa problemet med slirandet.

myrsjo 21

Alexander med en rejäl hylsnyckelsats.

– Vidare tog vi loss alla skruvar som håller fast linrullarna och använde Loctite (en slags klister som gör att kritiska skruvar sitter fast) och drog fast skruvarna igen. Här hittade vi en del lösa skruvar som hade kunna blivit problem senare under säsongen. Speciellt var de skruvar som var svåra att komma åt för kontroll.

myrsjo 22

Pär hittar skruvar långt inne i Cesars gömmor.

– Och så vårt kap på Biltema: En parasollhållare av markskruv-variant som gör det mycket lätt att sätta upp vindstrut. Det krävs inget spett eller förberett hål om marken är hård, vilket den blir under säsongen.

myrsjo 24

Pär med (äntligen) en praktisk lösning på hur man sätter upp en vindstrut.

Det är medlemmar som de här som håller Fenix igång. Utan initiativ och inspirationen kan en förening dö på nolltid, men vi har turen att ha så många fantastiska funktionärer och verksamhetsledare. Vill du bli en av dem?

PS. Det är ingen tillfällighet att Teknikteamet fick utmärkelsen "Fenix flygkompis 2023" vid senaste årsmötet.


Skapad: 02 juni 2024
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment