Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Fenix får ny webbsida

 
 
Det var hög tid att uppgradera fenixflyg.se. Och efter många år av storartade ideella insatser har vi den här gången tagit professionell hjälp. Vi hoppas ni är riktigt nöjda med resultatet – det är vi.

Fenix var tidiga med att skaffa en webbsida. Från allra första början låg vi som en undersida till dåvarande kassören Björn H:s firmasajt velodrom.se. Det var en html-hackad sajt gjord i Dreamweaver, för dem som minns. Den gjorde sitt jobb och var väl ok med den tidens mått. Vi registrerade domänen fenixflyg.se efter ett par år och sajten fick egen URL.

fenixflyg 2004

Jösses Amalia, så här såg webbsidor ut runt sekelskiftet.

Så småningom mognade planerna på en uppgradering. Fredrik Angrimer, då yrkesmässigt verksam med avancerat hackande i försvarsindustrin, tog tag i projektet. Då hade det börjat komma nya sätt att bygga webbsidor (Content Management Systems – CMS). Vi var fast beslutna att lämna lokalt hackande och nyttja något av de nya systemen.

Fredrik valde Joomla, bland annat för att det bygger på fri källkod och utvecklas i en stor community. Och även om Joomla var lite knöligt i vissa avseenden var det nog ett klokt beslut. När vi nu, 2024, gör en stor uppgradering har Joomla utvecklats väldigt bra, och vi kan sköta en hel del av uppgraderingsarbetet på en liten smartphone.

Fredriks nya sajt hade release försommaren 2008 och kändes riktigt härligt krispig då. Notera det Mac-inspirerade borstade stålet i sidhuvudet (trots att Fredrik var en Android-kille).

fenixflyg 2008

Fredriks krispiga sajt från 2008.

Det blev kanske lite vildvuxet med moduler och funktioner en tid, men med tiden mognade sajten och blev den bästa i skärmflygsverige. Sedan skedde en stor uppgradering när Staffan och Magnus tog över som webbmasters från Fredrik. Då fick fenixflyg.se det utseende den haft ända till idag. Det är Staffan och Magnus som har driftat och uppdaterat komponenter och utvecklat nya funktioner i runt tio år.

Och nu är det alltså dags igen. Styrelsen tog beslut om att anlita professionell hjälp, och vi har jobbat med en firma i Göteborg som heter Joomlaproffs som varit väldigt snabba och lyhörda. Vi kommer troligen att skriva ett drift- och underhållsavtal med dem. Vi har reducerat och minimaliserat, och lagt stor vikt vid läsbarhet. Alla reportage sedan 1997 har gåtts igenom och fått nya ingressbilder eftersom det funkar på ett annat och mycket bättre sätt med dem nu. Mycket gammal mög har städats undan. Det som är annorlunda nu i kraven på en webbplats är också att så mycket av webbläsning sker med mobila enheter, så det är viktigt att det funkar på alla type av "devices". Återkoppla gärna.


Skapad: 09 juni 2024
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment