Flygfesten 2021 fortsätter

Aldrig någonsin har ett flygår börjat med en så sprakande flygfest i stockholmsbackarna. Nu har vi haft flygaktiviteter varje helg utom möjligen första i mars som var väldigt blåsig. Den gamla bergtäkten i Hamra, en gång ett "hard core-hang", har växt fram som vår kanske allra förnämsta allroundbacke, för både nybörjare och erfarna. Uttran, Granholmstoppen, Ullna och Lövsta – alla våra populäraste flygställen har fått besök. Kryddat med en utflykt till hangen vid Vättern.

Kanske var det ett bra beslut att göra en paus i vinschningen. Nu har fältteamen i stället haft fullt fokus på backarna, och inställningen att "går det inte att vinscha har vi ingen funktion" har försvunnit. Teamen HAR en funktion. Det har varit jättekul att se hur våra funktionärer coachar de många nybörjarna, och ordnar kringaktiviteter som korvgrillning. Dessutom har det varit superkul att Fenix verksamhet har samordnats med Tomas nybörjarkurser, så de nya skärmflygarna fått en flygande (!) start in i vår förening.

Samtidigt höjer vi temperaturen i arbetet för att bevara och utveckla våra idrottsmiljöer. Vi har haft möte med tjänstemannaledningen på Botkyrka kommuns samhällsbyggnadsförvaltning, och även inlett kontakter med de privata markägarna. Även om marken är privatägd sitter kommunen på planmonopolet, och lämnade vid vårt möte beskedet att inget planarbete pågår som hotar vare sig Hamra eller Uttran i nuläget. Det som byggs nu byggs, och inget mer.

Lövsta kommer att skötas så det inte blir midjehög prärie där i år.

Även när det gäller vårt vinschfält i Barkarby-Hägerstalund pågår samtal med kommunen, som där även är markägare även om marken ligger i två olika kommuner. Ja, det är alltså så att vi har alldeles för många samtalspartners. Alltför många kommuner, förvaltningar, nämnder, bolag etc att bearbeta. Ibland blir det en övermäktig uppgift för en idrottsförening att hävda sin existens och de löften man fått. När det gäller Granholmstoppen tvingade vi fram ett möte med FYRA olika förvaltningar i Stockholms stad, och då är det notabelt att idrottsförvaltningen intre brydde sig om att komma.

Nu planerar vi för att dra igång vinschningen igen. Beroende på hur våren utvecklas kanske det kan bli i början av april, och då är det Härkeberga vi satsar på. Barkarby kommer i år att i första hand användas för vinschkurser. 

För er som är nya och kommit igång bra i backarna hägrar fortbildningskurser, som vinsch. Vinschkurs kommer att ordnas på Barkarby med Tomas och Björn som huvudinstruktörer, från mitten av april. Det kan bli vinschkurser även på Tvetaberg (i Södertälje). Bergsbehörighet rekommenderar vi att ni gör i Åre hos Skysport. Hangkurs genomförs bäst i Skåne där det finns ett par lokala skolor och där även Fenix instruktör Björn är verksam. Årets första hangkurs för ett gäng Fenix-medlemmar är inplanerad redan i påsk, och det blir flertillfällen under våren och självklart under Fenix sommarkollo i Kåseberga.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.