Granholmstoppen är en av de flitigast besökta skärmflygbackarna i Stockholm. Den ligger på Järvafältet, mellan Tensta och Akalla, och är lämplig för backglidning och hangflyg i vindar från NV till NO.

Granholmstoppen är ett mycket bättre flygställe än vad man kan tro när man tittar på kartan. Den långa mjuka breda grässlänten saknar faktiskt motstycke. När nordan blåser går det att göra spektakulära hangflyg i Tensta, men backen är också väldigt snäll, utan hårda hinder, och är utmärkt för avrostning och nybörjarflyg.

Själva backen rör vi oss fritt i. Men var uppmärksam på landningen. Framför NV-sluttningen är det odlingsmark, men en landningsremsa är lämnad för oss. Undvik att landa bredvid landningsremsan. Detta är avstämt med arrendatorn på Hästa gård. På nordöstra sidan sker ingen odling hitom grusvägen.

Se upp för rosenbuskar och dess rötter, särskilt om du startar en bit ned i backen.

Backen byggdes om 2008 med stöd från Idrottslyftet (Stockholms Idrottsförbund och Stockholms Stad) och blev mycket bättre i profilen, elaka terrasseringar jämnades ut.

Översiktskarta

 

Hitta dit

Tunnelbana till Hjulsta eller Akalla. Hjulsta är närmast, därifrån 5–10 minuters promenad. Bäst är numera att gå ovanpå E18 nära vattentornet.

Med bil: infart från Akallavägen 100 meter öster om Hjulstamotet. Parkering vid restaurangen och promenad uppför backen.

Användbara länkar

Enirokarta
Discgolfbanan
Hästa gård

Skrivet av Björn Hårdstedt i mars 2008