Skip to main content
Fenix Skärmflygklubb – Paragliding Club – Stockholm

Gränna-Brahehus

Gränna-Brahehus vid Vättern är ett klassiskt hangställe dit man åker när det blåser nordväst. Hela området från Gränna till en bit norr om Brahehus utgör ett gigantiskt hang som lyfter dig 200 meter över starten i rätt förhållanden.

Man startade tidigare antingen i Gränna eller Brahehus.

Grännastarten finns tyvärr inte längre. Där den låg byggdes ett hus, men klubbarna i området jobbar på att skapa en ny start som är lika snäll.

Brahehusstarten är den som nu återstår. Den ligger precis framför Brahehus-ruinen och är "teknisk". Starta här bara om du verkligen har koll. Landningen är enkel: Det finns stora fäl nedanför, men rykten går om lantbrukare med hagelbössor, så landa inte i växande gröda. Topplandning är möjlig för den erfarne. Det går även att topplanda snett bakom ruinen, på södra sidan, om man håller sig i framkant för att lura rotorerna. OBS: topplandning vid Brahehus enbart för mycket erfarna.

Det huvudsakliga flygområdet är mellan Gränna och Brahehus, men bra dagar ska man försöka ta sig längre bort. Generellt gäller om flygningen här som på andra hang: man ska hålla sig i framkant, och vara uppmärksam på vindökningar. Bakom hanget, i vindriktningen, finns inga bra landningar, och om man blåser över kanten är risken stor att man hamnar i ett träd. Det finns heller ingen anledning att ligga långt bak på detta hang eftersom lyfområdet ofta blir gigantiskt. Det är inte ovanligt att man kan ta sig nästan ända fram till Vätterns strand och tillbaka.

Men kan promenera upp från landningen framför Brahehus längs en naturstig, och det är enklare att köra även om det är en omväg. Man kör via Gränna, det är närmast.

Hitta dit:

Kör E4 till OKQ8 Brahehus rastplats på E4 norr om Gränna. Parkera på rastplatsen öster om motorvägen och gå genom gångtunneln under E4 till ruinen. Starten ligger framför ruinens sydvästra hörn.  


Skapad: 22 mars 2008
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.

Comments powered by CComment