Gesundaberget kallas ibland för "Stockholms närmaste berg". Det ligger nära Mora i Dalarna, 35 mil från Stockholm. Skidbacke på vintern, utsiktsberg på sommaren, med sittlift som går under stora delar av året. Fallhöjd 270 meter. Över berget bildas bland en "skorsten" av termik, som får hjälp av sjöbrisen från Siljan.

Gesundaberget kan bjuda på allt ifrån odramatiska nedflyg till fantastiska termikflyg i flera timmar, många hundra meter över toppen. Det är ett också bra ställe att lära sig topplanda på. Under stora delar av året går det lift till toppen. Man håller på att utveckla berget som sportanläggning, med bland annat downhill-cykling, vilket troligen innebär att liften kommer att gå allt oftare.

Man tar liften upp till starten vid toppstugan (det går att vandra upp också om man är så lagd). I toppstugan finns servering. Starten är stor och rymlig och vetter mot ost. Landning sker nere på den lägre parkeringen. Studera landningen noga före flyg, den kan vara lite trixig. Grundregel är att inte flyga för långt bak (över Tomteland) och heller inte pluslanda, för då kommer det liftwirar i vägen.

Det finns en start på bergets baksida också, åt väst, men den används sällan.

Distansflyg från Gesunda är sällsynta, eftersom berget ligger ensamt och skapar sjunk runtom. Men det händer: för några år sedan flög en pilot nästan till Norge, och lyckades slå svenska höjdrekordet så grundligt att det nya rekordet underkändes (det var lågtryck den dag och han hade kommit upp i övre kontrollerade luftrummet).

Eftersom berget ligger nära Siljan bildas på sommaren en sjöbriscirkulation som ofta kan ge rätt vind på starten trots helt fel grundvind. Idealisk vind på starten är ost, rakt in från Siljan, och den starkaste sjöbriscirkulationen kan man få när grundvinden är västlig. Därför måste man vara vaksam på grundvinden, så att den inte "gräver sig ned" i sjöbrisen. Om vindstruten börjar hänga rakt ned på eftermiddagen, är det ett varningstecken att kraftiga rotorer kan finnas i luften framför och ovanför starten.

Hitta dit

Från Stockholm kör till Leksand, sedan väster om Siljan till Gesundaberget.

Användbara länkar

Gesundabergets webbplats