Härlig helg i Vånsjö 5-6 maj

Fredrik Bergner på väg mot Gävle (eget foto från film).

Vi börjar bli influgna på vårt nya sommarfält i Vånsjö. Och det har blivit förnäma sträckflygningar norrut, med Gävle som rekord i helgen som gick. Per i Team 2 lämnar följande rapport.

Våren är här och det börjar torka upp i markerna. För oss skärmflygare i Stockholmsområdet där det inte finns några berg att starta ifrån innebär det att vi kan börja rulla ut våra vinschar igen. På det sättet kan vi äntligen komma upp i luften igen efter en vinter med ganska få möjligheter på våra lokala hang. Beroende på hur långt man kommit i sin flygutveckling innebär detta antingen fortsatt träning på vinsch-starter och platsbundna höjdflyg eller för den erfarne härlig vårtermik med goda möjligheter att flyga iväg.

Klubben har sex stycken team som turas om var sjätte helg. Denna helg var det vi i team 2 som hoppades på rätt väder. Vi bevakade prognoserna under veckan innan och när det började närma sig såg det fortfarande helt ok ut med ett högtryck som parkerat sig strax österut. Svaga vindar, goda chanser till termik och hyfsad riktning med tydliga inslag av västlig vind vilket är bra för Vånsjö-fältet som ligger lite snett väst-östlig riktning. 

Men på fredagen när vi skulle bestämma oss hade prognosen ändrats till sydlig vind. I övrigt ok. Vi räknade med att termiksläppen skulle ge korta startfönster och insåg också att mest erfarna piloter skulle kunna flyga i den förmodade tuffa vårtermiken, och sådana brukar kunna starta även om det är snett, så vi bestämde oss för att göra ett försök. 

Vi pratade också i förväg med flygledningen på både Arlanda och Uppsala för att kolla eventuella restriktioner men några sådana förekom inte och vi fick löfte om att öppna några lämpliga sektorer.

Lördag

Lördagen kom. Ett lite begränsat team var på plats tidigt. Flera andra medlemmar dök också upp tidigt och hjälpte till att rigga fältet. Vi rullade ut vinschen och bedömde att det ändå var övervägande väst. Senare på dagen när vinden vred något vände vi på fältet. Vi pratade även med segelflygarna på Långtora och önskade varandra en bra dag. Trevligt med flygande grannar. 

Vi fick vänta till ca 10:30 pga en fotoflygning som förhindrade flygledarna att öppna våra sektorer, men sen kom både vi och segelflygarna igång. Redan efter allra första release kom rapporten från Magnus att det steg med 3 m/s. Bra för erfarna men tyvärr innebar detta att vi inte kunde släppa upp oerfarna. Magnus flög iväg. 

Linor på väg ut till starten, dragna av en av Fenix många trogna funktionärer (Foto: B Kvist).

Den sneda vinden gjorde att varje start tog ganska lång tid i väntan på tillräckligt bra riktning, men redan under förmiddagen kom flera piloter iväg på både kortare och längre distanser. Ett par piloter kom ända till Gävle. De goda förhållandena fortsatte hela dagen och sista start vid fyratiden innebar också ett distansflyg på ca 30 km. 

Söndag

Söndagen bjöd på lite bättre vindriktning, något tydligare inslag av väst, men tyvärr starkare vind och hårdare termiksläpp vilket inte gjorde startandet enklare. Termiken var också knepigare med små svårfångade blåsor. Färre piloter på plats gjorde att var och en kunde försöka fler gånger. Några enstaka lyckades hitta tydliga blåsor men väldigt få lyckades flyga iväg på distans. Även segelflygarna gjorde många försök men hade lika svårt att stanna uppe. 

Per och Kvisten var dagens vinschförar (Foto: B Kvist).

Utan att ha sett loggen tror jag att det gjordes ca 40 starter under helgen. Inga incidenter, inget teknikstrul och skön vårsol, så vi som jobbade hade två fina dagar. Flera medlemmar från både vårt och andra team passade på att träna för att bli startledare. Och mycket trevlig stämning över lag.

Till nästa säsong är planen att få till ett startstråk också i nord-sydlig riktning, vilket vore mums i vindriktningen vi hade denna helg.

Tack allihop för en lyckad helg.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.